Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Proměna centra Budějovic se musí dopracovat. Opozice kritizuje komunikaci

Debata o proměně centra Českých Budějovic se nevyhnula ani zasedání zastupitelstva. Aby se věc projednávala, navrhla opozice, která kritizovala postup vedení radnice. Po krátké diskusi se ale politici dohodli, že věc odloží.

Bod o proměně centra Budějc navrhl opoziční zastupitel Petr Maroš (ODS). Návrh odůvodnil tím, že se kusé informace dozvěděl z médií a usnesení rady města. „Čekal bych, že to náměstek pro dopravu nebo primátor představí. Proto bych vás požádal o představení toho, co bylo schváleno,“ řekl na úvod diskuse. 

Před zastupitele pak předstoupil radní Martin Pražák (Občané pro Budějovice), který na náměstí a v jeho okolí podniká. Ten mimo jiné zmínil, že se věcí zabývá řadu let a navštívil kvůli tomu i podobně velká města v Rakousku, Německu či Itálii. Následně popsal úvahy nad proměnou historického centra.

Zmínil také některé nejen dopravní změny, které obyvatele a návštěvníky města čekají. Záznam je k dispozici na webu radnice. „Je to komfortní řešení, abychom snížili intenzitu dopravy v centru, zachovali zásobování a dopravní obslužnost. Součástí návrhu je i odparkování míst na severní straně. Zároveň rada uložila Útvaru hlavního architekta, aby se zabýval západní stranou před radnicí, kam by se přesunula abonentní a rezidentská místa,“ popsal Pražák. 

Za další kroky považuje pohyblivé sloupky, analýzu toho, co změny přinesly, nebo třeba úpravu povrchů na náměstí. „Materiál byl schválen k dopracování. Prezentujeme teď něco velmi surového, musí se to dotáhnout do dopravního značení a konkrétních technických věcí. Myslím si, že to do 14 dnů bude připravené. Pak udělá Útvar hlavního architekta prezentaci pro veřejnost a začne participace,“ shrnul Pražák. 

Hejtman kritizoval vedení města

Poté si vzal slovo hejtman a opoziční zastupitel Martin Kuba (ODS). Podle něj debata patří na seminář, který se měl kvůli změnám v centru uspořádat. Výhrad měl ale víc. Mimo jiné se ptal na to, zda je Martin Pražák zodpovědný za dopravu a má pověření rady, aby projekt řídil.

„Jestli má někdo z rady byznysové zájmy na náměstí, tak je to tenhle radní. Dostáváte tu věc do politicky nejhorší pozice. Upřímně Martine, tebe na celé té politice zajímá okruh 100 metrů kolem náměstí. Jestli se dá v 17 hodin zaparkovat na Máji, vás nezajímá,“ reagoval Kuba. 

„Já jsem připravený tenhle souboj prohrát, opozice nemusí vyhrávat. Jen mě fascinuje, jak nejste schopni a ochotni přijít s koncepčním nápadem, jak tu věc realizovat a odkomunikovat,“ přidal hejtman. Zároveň se ptal, zda o věci hlasovala dopravní komise. 

„Chtěl bych upřesnit, že na dopravní komisi jsme řešili konkrétní body z tohoto opatření. K hlasování o usnesení nedošlo, protože jsme neměli finální produkt. Viděli jsme ale, co se připravuje. Na věci panovala shoda, jen jeden člověk z koalice byl proti, jinak byli všichni pro,“ odpověděl předseda dopravní komise a zastupitel Jan Mádl (Čisté Budějovice). 

Zastupitelé nakonec bod programu po necelých 30 minutách přerušili a věc odložili. Věnovat by se mu měli na příštím jednání. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Zuzana Reifová

Štítky náměstí, doprava, České Budějovice, zastupitelstvo, radnice, ODS, Martin Kuba, rada, Občané pro Budějovice, Německo, Itálie, Rakousko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Proměna centra Budějovic se musí dopracovat. Opozice kritizuje komunikaci  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.