Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Předseda olomouckých volejbalistek se rozohnil kvůli covidovým omezením. Doba je absurdní, říká

Komplikace, které přinášejí také do sportovní sféry covidová nařízení a restrikce, nenechaly chladným předsedu olomouckého extraligového klubu volejbalistek Jiřího Zemánka. Ten se v komentáři na klubovém webu pozastavil nad smysluplností aktuálních omezení i nad situací, ve které se budou konat olympijské hry v Pekingu.

O víkendu měly volejbalistky z Olomouce zamířit do Liberce, nemoc v týmu soupeře ale zápas nejvyšší soutěže odložila. Kvůli variantě omikron už je karanténa nejen u sportovců kratší, stále však může způsobit různé trable. „Absurdní doba, v níž pouhé setkání s někým smrkajícím odsoudí naprosto zdravého člověka k několikadennímu pobytu v domácí vazbě. Podle těch, co o tom rozhodují, se tak děje kvůli našemu bezpečí a záchraně životů. A podobně absurdní je i situace ve sportu. Na jedné straně se malé akce zakazují a ty o něco větší blahosklonně ponechávají svému osudu, ovšem v podmínkách jejich naprosté nerealizovatelnosti. Na druhé straně tu máme bizarní olympiádu kdesi v mocné Číně, kde bude o medailistech rozhodovat větší počet dodaných negativních testů. Inu peníze nesmrdí a jsou vždy až na prvním místě,“ napsal pro web VK UP Olomouc předseda oddílu Jiří Zemánek.

Ten připomněl pozměněný program extraligy volejbalistek, kdy pozitivní testy rušily zápasy v předcházejícím i aktuálním kole a podobná může podle Zemánka být situace i v dalších dnech. Předseda celku z Hané zmiňuje také trable hokejové nejvyšší soutěže, kde rovněž dochází ke změnám termínů. „Jedná se o významná odvětví, která bývala a snad ještě trochu jsou výkladními skříněmi našeho sportu. Jenže stačí jedna jediná nákaza jedním jediným vyvoleným z mnoha a mnoha virů a celý tým si pár dní nezahraje. Co na tom, že nositel toho viru by mnohdy mohl štípat dříví nebo nosit své spoluhráče či spoluhráčky na ramenou bez zadýchání,“ podivil se bývalý poslanec Zemánek.

Dalším aspektem je podle dlouholetého politika a sportovního funkcionáře také stav v amatérském sportu. „Jejich akce se v zájmu údajné bezpečnosti zcela znemožňují nebo přímo zakazují. Pořádat třeba běžecký závod na čerstvém vzduchu pro více než sto trénujících a hýbajících se nadšenců je rovno téměř obecnému ohrožení. Bodejť, jinak než v atmosféře strachu by se lidem těžko vnucovaly kýble rychlokvašené vakcíny, haldy vskutku ekologických respirátorů a samozřejmě nepostradatelné testy. Byznys je byznys, přátelé, ten si rozvracet nedáme,“ míní předseda olomouckého klubu.

Určitý kontrast pak vidí Zemánek v konání olympijských her v aktuálních podmínkách. „Ačkoliv její smysl byl původně úplně jiný, rovněž olympiáda je dnes více než cokoliv jiného obřím generátorem dolarů, rublů či jüanů. A o ty nelze v žádném případě přijít! Sportovci sice více než o branky, body a sekundy soutěží o negativní testy a jejich nominace trochu připomíná živou střelnici, ale diváci si zato přijdou na své. Tedy ti televizní. Hlavně když u toho pojídají ty správné pochoutky a popíjejí ty správné nápoje, jak káže oficiální olympijská reklama. Tak to má být,“ nabízí svůj pohled Jiří Zemánek a dodává: „Zatímco tedy volejbalový či hokejový zápas nebo malý běžecký závod ohrožuje a zabíjí, obří miliardový cirkus je hrdým výsměchem lidstva tomu zlému viru. Peníze stále nesmrdí a pořád jsou na tom prvním - zlatém místě. Sláva vítězům!“

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto VK UP Olomouc, archiv

Štítky Covid, testování, sport, VK UP Olomouc, volejbal, Jiří Zemánek, Olomouc, volejbalista, olympijské hry, Peking, soutěž, Liberec, SK UP Olomouc, Čína

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Předseda olomouckých volejbalistek se rozohnil kvůli covidovým omezením. Doba je absurdní, říká  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.