Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Úterý 7. května 2024  |  Svátek má Stanislav
Bez reklam

Prostějov chce prodat pozemky po bývalé sodovkárně v centru. Podezřelá transakce před volbami, zuří opozice

Prostějovská radnice plánuje prodat lukrativní pozemky po bývalé sodovkárně v centru města. Podmínkou je výstavba víceúčelového objektu, jehož součástí bude veřejné parkoviště. Opozice v prostějovském zastupitelstvu toto rozhodnutí nechápe a před podzimními komunálními volbami ho považuje za ukvapené a podezřelé.

"Prodat pozemky po bývalé sodovkárně? To jako vážně? Takže poté, co opozice zabránila letitým snahám o zbourání kulturáku a zastavění středu města obchodní galerií, poté, co se podařilo uspořádat architektonickou soutěž na jižní část centra města, tak teď přijde rada města s tím, že nabídne parkoviště v centru města k prodeji. Už abyste šli od válu," zuří například opoziční zastupitel Petr Ošťádal (Na rovinu!).

Ukvapený prodej strategických pozemků krátce před komunálními volbami ostře kritizují i prostějovští Piráti. "Tohle nemá už opravdu nic společného s odpovědným řízením města. Jen to připomíná taková ta rychlorozhodnutí, která jsou potřeba udělat, když se blíží konec volebního mandátu," kritizoval připravovanou transakci také zastupitel Petr Lysek (Na rovinu!).

Radnice nabízí k prodeji zhruba 4000 metrů čtverečních pozemků za minimální cenu 23,3 milionu korun. 

Sto padesát veřejných parkovacích míst

Plán již schválila prostějovská rada, která také posoudí případné nabídky investorů. "Projednaný a schválený materiál řeší další možnost budoucího využití plochy po bývalé sodovkárně v návaznosti na uspořádanou urbanistickou soutěž na dostavbu jižní části centra Prostějova. Tuto plochu po bývalé sodovkárně je navrženo využít pro výstavbu polyfunkčního objektu s parkováním," uvedl náměstek primátora Prostějova Jiří Pospíšil (PéVéčko). 

Budoucí víceúčelový objekt musí být v souladu s územním plánem a jeho stavba má být dokončena do pěti let od podpisu smlouvy. "V kupní smlouvě se kupující zaváže vytvořit 150 nových veřejných parkovacích míst, která budou trvale vyčleněna pro veřejné parkování s cenou parkovného korespondující s aktuální cenou veřejného parkování v Prostějově," dodala mluvčí radnice Jana Gáborová.

Bez rozmyslu, strategie a koncepce

Opozice ovšem připravovaný prodej považuje za nekoncepční a krajně podezřelý.

"Město prodává pozemky, na kterých mohl být poptávaný parkovací dům nebo třeba si tam mohlo vystavět moderní byty pro mladé či seniory. Místo toho složitě a za další finance řeší zcela novou studii parkování na Újezdě s vybudováním parkoviště možná někdy v roce 2028," upozorňuje Lysek.

Podobné zběsilé prodeje veřejných pozemků podle něho vyvolávají podezření spojené se zákulisními dohodami, osobními zájmy, protekcionismem či mimořádnou lhostejností k tomu, co potřebují občané.

"Soukromým vlastníkům město prodává další a další veřejné pozemky bez rozmyslu, strategie a koncepce. Město zcela ignoruje výstupy vlastních odborných diskuzí, požadavky občanů a dokonce i externě zadané architektonické studie," zlobí se zastupitel.

Na revitalizaci zanedbané jižní části centra Prostějova radnice nedávno vypsala architektonickou soutěž a oznámila, že začne opravovat chátrající kulturní a společenský dům. Původně zde měla vzniknout obchodní galerie za miliardu, soudy však smlouvu s investorem zrušily.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB Petr Ošťádal, FB Petr Lysek

Štítky pozemky, prodej, sodovkárna, opozice, kritika, radnice, Prostějov, pozemek, centrum města, parkování, Česká pirátská strana, Jiří Pospíšil, Jana Gáborová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prostějov chce prodat pozemky po bývalé sodovkárně v centru. Podezřelá transakce před volbami, zuří opozice  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.