Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Aktivistka z Prostějova bojovala proti jedovatým postřikům, dnes má za sebou stovky lidí

Janu Jílkovou z Prostějova před několika lety stejně jako ostatní chovatele vyděsila série otrav psů, kterou způsobily jedovaté postřiky proti pleveli. Nemávla nad tím rukou a začala se o celou věc blíže zajímat. Nakonec se jí podařilo přimět město k tomu, že alespoň někde přestalo jedy používat. Nedávno založila spolek, který podporují stovky lidí, a bojuje za životní prostředí a rozšiřování zeleně v Prostějově.

"Vůle bojovat za správnou věc ve mně byla vždycky, ale intenzivní zájem o věci veřejné odstartovaly až série otrav psů, které měly v Prostějově na svědomí jedovaté postřiky proti plevelům. V momentě, kdy se přiotrávila i moje fenka Ája, začala jsem dělat vše pro to, aby se podobné případy již neopakovaly," vzpomíná Jana Jílková, jak všechno začalo.

Už tři roky se se svými spolupracovníky snaží přesvědčit vedení města Prostějova o maximální omezení škodlivých látek na hubení plevele. "Po dvou peticích, vyjednávání a neustálém mediálním tlaku se nám podařilo přesvědčit město, aby začalo konečně používat parní stroj, který mělo nevyužitý k dispozici, a také, aby pořídilo druhý," vypočítává první úspěch.

"V současné době se snažíme prosadit mechanické rotační kartáče, které si v jiných městech pochvalují, jen u nás je zase problém. Město nám s nabídkou dalo košem, a proto dál hledáme především příklady dobré praxe. Víme, že v mnoha městech přešli na takové postupy, které mají minimální dopad na zdraví lidí, zvířat a životní prostředí," nabádá Jílková.

Z přístupu města jsem byla velmi zklamaná

Přístup města ji hodně překvapil. "Zpočátku to bylo, jako narazit hlavou do zdi. Velmi zklamaná jsem byla přístupem současného vedení města. Nejde o spolupráci, diskusi, ale tak trochu o boj kdo s koho," popisuje Jílková.

Přirozeným vývojem situace bylo rozhodnutí, že se svými spolupracovníky založí spolek, který se bude životnímu prostředí a rozšiřování zeleně v Prostějově věnovat systematicky. Jedním z impulsů bylo nesmyslné vykácení zdravé lipové aleje kvůli opravě vodovodu v České ulici v Prostějově.

"V ten moment jsem již nechtěla být pouze aktivní občan, ale chtěla jsem se spojit se stejně smýšlejícími lidmi. Vím, že pokud se spojí lidé, kterým záleží na dobré věci, jsou si vzájemně nakloněni a dělají to pro veřejný zájem, ne pro svůj vlastní prospěch, pak se výsledek musí dostavit. Někdy to trvá, ale jednou se to prostě podaří," je přesvědčena Jílková. 

Spolek pověřilo k zastupování téměř 1500 obyvatel

Aktuálně se spolek zabývá změnou územního plánu a pro téměř 1500 obyvatel Prostějova, kteří to potvrdili svými podpisy, se stal zástupcem ve věci předkládání námitek. Připravovaná změna územního plánu například navrhuje bytovou výstavbu u jediného souvislého lesoparku v Prostějově. 

"Všem lidem děkujeme za důvěru, námitky jsme už podali. Hlídáme také informace o kácení, které bychom v budoucnu rádi zveřejňovali, účastníme se správních řízení, úklidových akcí, sledujeme veřejný prostor," popisuje Jílková.

Obyvatelé chtějí stromy, v plánu je zřejmě něco jiného

V nejbližší budoucnosti se spolek chce zaměřit na připravovanou revitalizaci prostějovského sídliště Hloučela. "Nelíbí se nám, že je zde plánováno poměrně masivní kácení stromů. Jako jedna z jeho prvních obyvatelek si pamatuji sídliště ještě v předrevoluční době. Tehdy to byla betonová masa a staveniště. Stromy a další zeleň, které tam momentálně jsou, rostly desítky let. A teď, když konečně skvěle plní svoji funkci, mají být pokáceny," vysvětluje Jílková.

Většina obyvatel několika zdejších ulici přitom v anketě volila méně radikální verzi. "Informace, které zatím máme, ale hovoří o jakési kombinaci variant. Nemáme z toho vůbec radost a budeme dál zjišťovat, co se opravdu chystá," slibuje.

Pokud cítím, že mám pravdu, jdu za ní

Energii sympatická aktivistka čerpá především ze své rodiny, která s ní má svatou trpělivost, jak říká. "Pokud cítím, že je zle, vždy to spraví hudba, tanec, zpěv, hodně zmrzliny, naši dva psi, les a moje zaměstnání, ve kterém jsem moc šťastná. Boj za dobrou věc není nikdy marný. Pocit, že to nechám být, je pro mě naprosto nepřijatelný. Pokud cítím, že mám pravdu, jdu za ní," uvažuje Jílková. 

Zásadní pro ni byla účast na Zelené letní škole 2021 v Kostelci nad Černými lesy. "Tam jsem si uvědomila, kam se budou ubírat mé další kroky," svěřila se Jílková, která se mimo jiné za Stranu zelených chystá v podzimních komunálních volbách kandidovat do prostějovského městského zastupitelstva.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto archiv Jany Jílkové

Štítky (NE)obyčejní, aktivistka, postřiky, otravy, psi, glyfosáty, spolek, radnice, Jílková, Prostějov, životní prostředí, plevel, pes, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, Strana zelených

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Aktivistka z Prostějova bojovala proti jedovatým postřikům, dnes má za sebou stovky lidí  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.