Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

ODS, TOP 09 a KDU-ČSL se sešly kvůli možné spolupráci pro podzimní volby

Zástupci pražské ODS, TOP 09 a KDU-ČSL se včera sešli na společném jednání a diskutovali o možné spolupráci pro podzimní komunální volby a případném vytvoření koalice. Strany si vyjasňovaly své současné pozice a diskutovaly o programu. Konkrétní dohoda nepadla. Novinářům to sdělil europoslanec, předseda pražské TOP 09 a městský zastupitel Jiří Pospíšil. Další jednání se předběžně uskuteční za týden v neděli. Pokud by se strany dohodly, fungovaly by stejně jako koalice Spolu na vládní úrovni.

"Byla to věcná a klidná debata. Bavíme se o programu a vyjasňujeme své pozice. V žádném případě nic netlačíme na sílu. Pokud bychom se dohodli, tak chceme, aby to bylo pevné, a ne udělané narychlo," řekl Pospíšil.

Občanští demokraté v uplynulých týdnech poslali oběma stranám návrh memoranda o vytvoření předvolební koalice Spolu, který má ČTK k dispozici. Spolupráce má podle dokumentu přispět i k lepší komunikaci a vztahům Prahy s vládou. V dokumentu je také navrženo rozdělení poměru zástupců stran jako sedm pro ODS, čtyři pro TOP 09 a jedno pro lidovce. Podle návrhu by kandidáta na primátora a lídra kandidátky vybírala ODS.

Právě poměr rozdělení míst se podle informací nelíbí mimo jiné části členů pražské TOP 09, která by měla v pondělí jednat o spolupráci také se STAN. TOP 09, STAN a lidovci vytvořili před volbami v roce 2018 koalici Spojené síly pro Prahu, která nyní vládne spolu s Piráty a Prahou Sobě.

V současné době je jasné, že funkci bude obhajovat současný primátor Zdeněk Hřib (Piráti), kterého si pražští piráti zvolili jako lídra kandidátky. Záměr ucházet se o primátorský řetěz ohlásil také starosta Prahy 7 a pražský zastupitel a lídr Prahy Sobě Jan Čižinský. Tzv. občanská kandidátka Prahy Sobě ale musí ještě na rozdíl od politických stran a hnutí získat podpisy sedmi procent obyvatel Prahy, aby se mohla o hlasy voličů ve volbách vůbec ucházet.

Komunální volby v roce 2018 v Praze vyhrála ODS, která má v 65členném městském zastupitelstvu 14 mandátů. Na druhém místě skončili Piráti, kteří mají 13 zastupitelů, stejný počet jako třetí Praha Sobě a čtvrté Spojené síly. ANO má 12 zastupitelů a spolu s ODS je v opozici. Koalice Pirátů, Prahy Sobě a Spojených sil má většinu 39 mandátů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto facebook.com/Top09

Štítky ČR, TOP 09, ODS, KDU-ČSL, Praha, koalice, volby, Jiří Pospíšil, Česká pirátská strana, Praha sobě, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ODS, TOP 09 a KDU-ČSL se sešly kvůli možné spolupráci pro podzimní volby  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.