Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Úterý 7. května 2024  |  Svátek má Stanislav
Bez reklam

Piráti budou dnes vybírat nové vedení, Bartoš má tři protikandidáty

Ze čtyř kandidátů budou na dnešním on-line jednání celostátního fóra vybírat svého předsedu vládní Piráti. Obhajujícího šéfa Ivana Bartoše vyzvou senátor Lukáš Wagenknecht, někdejší místopředsedkyně strany Jana Michailidu a ostravský radní David Witosz. Piráti se budou zabývat i výsledkem voleb, který je sice vynesl do vlády, ale zároveň pro ně znamenal propad z 22 poslaneckých křesel na čtyři kvůli preferenčním hlasům pro koaliční Starosty a nezávislé.

Dlouholetý předseda Pirátů Bartoš za své priority označuje stabilizaci strany ve vládní roli, ale také profesionálnější politickou i mediální strategii. Senátor Wagenknecht chce zajistit, aby se celostátní politika neodrazila do výsledků komunálních voleb. Michailidu, která upoutala pozornost prohlášením o svém komunistickém vnitřním přesvědčení, nabízí návrat transparentnosti do stranické diskuse či "autentické pirátství". Podle Witosze by neměli být Piráti stranou jednoho muže.

Pokud se přidají i neúspěšní kandidáti na předsedu, bude na pozice místopředsedů kandidovat přes dvacet uchazečů. Mezi nimi například místopředseda Evropského parlamentu Marcel Kolaja či bývalí poslanci Martin Jiránek a Ondřej Profant. Mezi dosavadní osmnáctkou kandidátů chybí naopak většina členů nynějšího vedení - Olga Richterová, Radek Holomčík a Vojtěch Pikal.

Kvůli epidemii covidu-19 se bude jednání všech členů pirátské strany konat on-line, fyzicky se sejdou pouze někteří řečníci a organizační tým. Vedle volebních bodů mají Piráti na programu celostátního fóra představení svých ministrů a pirátských kandidátů na primátory. Členové strany budou také rozhodovat o změně stanov, která by znamenala navýšení počtu místopředsedů ze čtyř na šest.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Piráti

Štítky ČR, Piráti, fórum, Ivan Bartoš, Lukáš Wagenknecht, Česká pirátská strana, Jana Michailidu, David Witosz, Evropský parlament, Marcel Kolaja, Martin Jiránek, Ondřej Profant, Olga Richterová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Piráti budou dnes vybírat nové vedení, Bartoš má tři protikandidáty  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.