Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Čeští politici odsuzují tvrdé tresty pro běloruské opoziční aktivisty

Dnešní odsouzení manžela vůdkyně běloruské opozice Svjatlany Cichanouské k 18 letům vězení a uložení dlouholetých trestů dalším pěti opozičním aktivistům a kritikům režimu označil český ministr zahraničních věcí v demisi Jakub Kulhánek (ČSSD) za opovrženíhodné. Na twitteru uvedl, že Evropská unie by měla připravit další sankce. Budoucí šéf diplomacie Jan Lipavský (Piráti) napsal, že věznění Cichanouského a dalších stovek lidí pro jejich názory považuje za nepřípustné.

Běloruský soud dnes poslal blogera Sjarheje Cichanouského do vězení za přípravu a organizaci hromadných nepokojů a podněcování k sociální nenávisti. Cichanouski obvinění odmítl a jeho žena verdikt označila za pomstu. Bývalý prezidentský kandidát Mikalaj Statkevič dostal 14 let vězení, blogeři Ihar Losik a Uladzimir Cyhanovič 15 let za mřížemi a aktivisté Dzmitryj Papov a Arcjom Sakav 16 let odnětí svobody.

Kulhánek verdikt v anglicky psaném příspěvku na twitteru odsoudil. "Řekněme si to upřímně, po odsouzení manžela Svjatlany Cichanouské k 18 letům vězení působí (běloruský prezident Alexandr) Lukašenko jako malý vyděšený kluk. Tento a další uložené tvrdé tresty jsou opovrženíhodné," uvedl. Evropská unie by podle něj měla připravit další sankce vůči běloruskému režimu.

Vyšlete na polsko-běloruskou hranici české policisty, vyzývají vládu poslanci za ODS

Poslanci za ODS dnes vyzvali vládu k vyslání českých policistů na polsko-běloruskou hranici. Strana zároveň požaduje, aby česká vláda podpořila jakákoliv opatření přijatá evropskými orgány či mezinárodním společenstvím vůči běloruskému režimu,...

Lipavský sdělil, že věznění Cichanouského a dalších několika set lidí pro jejich názory a touhu po svobodných volbách je nepřípustné. "Česká diplomacie se bude i v rámci EU zasazovat o jejich propuštění a dodržování lidských práv," uvedl Lipavský, který se stane ministrem zahraničních věcí v pátek při jmenování vlády Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se STAN.

Šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) uvedla, že rozsudek připomíná praktiky z totalitních 50. let v Československu. "Nelze hovořit o spravedlivém procesu, jde o odplatu za politické názory odpůrců nelegitimního Lukašenkova režimu," napsala na twitteru. Šéf sněmovního zahraničního výboru Marek Ženíšek (TOP 09) ČTK napsal, že rozsudek je mstou Cichanouskému za jeho boj proti režimu. "Tyto procesy podnikal Sovětský svaz ve 30. letech a běloruský režim po jeho vzoru na to navázal," doplnil.

Místopředseda zahraničního výboru Sněmovny Jaroslav Bžoch (ANO) uvedl, že se dlouholeté tresty daly bohužel očekávat. "Lukašenkův režim ukazuje, jak bude zacházet se všemi svými odpůrci a demokratickou opozicí. Má to být důkaz jeho síly a zároveň varování pro všechny, kteří nesouhlasí s jeho autoritářským režimem. Je velmi smutné, že jsme svědky takového zacházení s lidmi hned za hranicemi EU," napsal Bžoch.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Twitter.com/Markéta Pekarová

Štítky ČR, Bělorusko, soud, opozice, diplomacie, Cichanouski, Evropská unie, Sjarhej Cichanouski, věznice, Jan Lipavský, Twitter, Svjatlana Cichanouská, Jakub Kulhánek, Česká pirátská strana, ČSSD, Alexandr Grigorjevič Lukašenko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Erik Elo Boemo

Lipavského by měli přihodit Lukašenkovi taky. Možná by ho tam trochu vychovali.

Středa, 15. prosince 2021, 09:28Odpovědět

Čeští politici odsuzují tvrdé tresty pro běloruské opoziční aktivisty  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.