Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Odvolací soud míní, že manažeři záložny MSD spáchali závažnější trestné činy

Pražský vrchní soud je přesvědčený, že manažeři vytunelovaného Metropolitního spořitelního družstva (MSD) se dopustili závažnějších trestných činů než porušení povinnosti při správě majetku. Rozsudek, který trojici posílal na pět až šest let do vězení, proto dnes zrušil a skutky mužů vrátil k dalšímu dokazování. Naopak pravomocně rozhodl o nastrčených podnikatelích, kteří se podíleli na vyvádění peněz ze záložny. Většině zpřísnil tresty odnětí svobody.

Obžaloba tvrdí, že Petr Jánský, Daniel Tureček a Jan Zavřel umožnili v letech 2010 až 2013 vyvádění peněz z družstva, a to tak, že schvalovali podnikatelské úvěry pro firmy bez historie. Za tyto společnosti jednali další obžalovaní, kteří byli nastrčení jako tzv. bílí koně. Peníze ze záložny pak přes tyto firmy putovaly do zahraničí. Podle státní zástupkyně způsobila skupina škodu ve výši přes 1,2 miliardy korun. Manažeři vinu odmítají.

"Podle výsledků dosavadního dokazování nabýváme konkrétního podezření hraničícího s jistotou, že se tito obžalovaní nedopustili porušení povinnosti při správě cizího majetku, ale že se dopustili - buď ve formě pachatelství, organizátorství či pomoci - zvlášť závažného zločinu úvěrového podvodu jako členové organizované zločinecké skupiny," prohlásil dnes předseda odvolacího senátu Pavel Zelenka. Upozornil, že v takovém případě by trojice mohla dostat trest nad horní desetiletou hranicí příslušné trestní sazby.

"V zásadě jistý" si je tímto podezřením soud u dalšího obžalovaného Jana Vinše, který podle obžaloby jednotlivé bílé koně zjednával k trestné činnosti. Také jeho skutky však ještě vrátil k doplnění dokazování.

Na podezřelé toky peněz v MSD upozornil policii Finanční analytický útvar ministerstva financí. Státní zastupitelství záložně na jaře 2013 zablokovalo všechny peníze. Česká národní banka poté družstvu odebrala licenci a soud poslal záložnu do konkurzu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto MSD

Štítky ČR, soud, finance, záložny, zpronevěra, MSD, peníze, Vrchní soud v Praze, Metropolitní spořitelní družstvo, Jan Zavřel, Česká národní banka, Ministerstvo financí České republiky, Státní zastupitelství ČR, trestný čin

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Odvolací soud míní, že manažeři záložny MSD spáchali závažnější trestné činy  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.