Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Zeman s Babišem probere formu demise, mluvit chce s lídry všech sněmovních stran

Prezident Miloš Zeman během dnešního telefonátu s premiérem a šéfem ANO Andrejem Babišem bude mluvit mimo jiné i o způsobu přijetí demise dosluhující vlády a pověření kabinetu výkonem funkce do jmenování nového. Vedoucí hradní kanceláře Vratislav Mynář Radiožurnálu ráno řekl, že tento ústavní akt je podle něj možné učinit buď písemně, aniž se oba aktéři setkají, nebo "v lepším případě" osobně. Situaci, kdy premiér předává demisi své vlády do rukou prezidenta, podle Mynáře teď nekomplikuje zdravotní stav hlavy státu, ale zákaz návštěv v Ústřední vojenské nemocnici, kde se Zeman od 10. října léčí.

Ústavní právník Jan Kysela řekl Deníku N, že prezident může podle jeho názoru přijmout demisi od premiéra jen osobně.

Poté, co bude dnes mluvit s Babišem a v sobotu se prostřednictvím videohovoru spojí s kandidátem formující se vládní koalice na premiéra Petrem Fialou z ODS, chce Zeman hovořit i s lídry dalších stran, které se dostaly do Sněmovny, "sestupně" podle jejich volebního výsledku.

Před volbami i těsně po nich dával prezident najevo, že šanci sestavit kabinet dá předsedovi nejsilnější strany, kterým zůstal Babiš, jenž se podle Zemana mohl pokusit sestavit většinovou vládu s ODS, nebo STAN. Končící premiér a lídr ANO ale už dříve řekl, že by takovou nabídku odmítl vzhledem k dohodě obou koalic, které mají ve Sněmovně většinu 108 hlasů. Prezident podle Mynáře sleduje současná jednání o vládě a vyjádření jednotlivých aktérů. Předpokládá, že to to bude otázka i nadcházejících rozhovorů s Babišem a Fialou. "Pan prezident dodrží slovo v tom, co říkal před volbami,” řekl kancléř.

Po přeložení z kliniky intenzivní medicíny na standardní pokoj rehabilitačního oddělení je Zeman podle svého nejbližšího spolupracovníka v dobré náladě i kondici, "šprýmuje", po celou dobu hospitalizace pracuje a sleduje povolební vývoj, v pokoji sleduje televizní zpravodajství. Mynář uvedl, že ze subjektivního hlediska podle něj Zeman potřebuje posílit motoriku a ochablé svaly. Zdravotní stav Zemana dnes posoudí lékařské konzilium, o jeho sestavení a činnosti má vedoucí prezidentské kanceláře informace jen z médií, s konziliem Hrad nekomunikuje.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Facebook.com/Miloš Zeman

Štítky ČR, Zeman, zdraví, Babiš, Mynář, Miloš Zeman, Andrej Babiš, Vratislav Mynář, vláda, ANO 2011, Ústřední vojenská nemocnice, Český rozhlas 1 Radiožurnál, Petr Fiala, ODS, Jan Kysela

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zeman s Babišem probere formu demise, mluvit chce s lídry všech sněmovních stran  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.