Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Poslanecký klub ODS povede Zbyněk Stanjura, koaliční jednání začnou zítra

Poslanecký klub ODS se sešel na ustavujícím jednání. Klub občanských demokratů čítá 34 poslanců, kteří si dnes zvolili vedení klubu pro nové volební období. Zbyněk Stanjura byl opět zvolen předsedou klubu, první místopředsedkyní zůstává Jana Černochová a na místa místopředsedů byli zvoleni Ivan Adamec, Jan Bauer, Marek Benda a Jan Skopeček

„Na dnešním ustavujícím zasedání našeho klubu proběhly volby vedení poslaneckého klubu. Všichni jsme obhájili naše pozice. V této chvíli se rozbíhají jednání o ustavení Poslanecké sněmovny. Předpokládám, že do termínu ustavující Sněmovny, která by dle mého odhadu měla proběhnout v pondělí 8. listopadu, budeme mít domluvu i v rámci koalice, aby ustavující schůze proběhla úspěšně. Abychom zvolili vedení Sněmovny, vláda musela podat demisi a následně bude otevřená cesta k sestavení nové vlády,“ říká předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Už zítra začnou jednat politické uskupení o vytvoření koalice. Jejich týmy začnou pracovat na jednotlivých částech programového prohlášení. Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes novinářům řekl, že po volbách oslovil šéfa ODS a lídra koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) Petra Fialu s nabídkou k vyjednávání o vládě. Nebyla však přijata, opoziční koalice o kabinetu jednají spolu.

Spolu a koalice Pirátů se Starosty a nezávislými (STAN) hned v sobotu večer podepsaly memorandum o vůli vytvořit společně většinovou vládu. Požádaly prezidenta Miloše Zemana, aby pověřil předsedu ODS Petra Fialu jednáním o sestavení kabinetu. Koalice současně budou jednat o vládě pouze společně a nevstoupí do jednání s dalšími subjekty, řekl tehdy Fiala.

Dohromady budou mít ve Sněmovně Spolu a Piráti se STAN 108 mandátů. ANO jich získalo 72.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ODS

Štítky ODS, Zbyněk Stanjura, poslanecký klub, koalice, Spolu, Poslanecký klub Občanské demokratické strany, vláda, Jana Černochová, Marek Benda, Jan Skopeček, Jan Bauer, Ivan Adamec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Poslanecký klub ODS povede Zbyněk Stanjura, koaliční jednání začnou zítra  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.