Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Příběh olomouckých Nitěnek. Dokument zmapoval těžký osud a boj s předsudky

V hanácké metropoli je při jejich tichých procházkách ulicemi města potkal snad každý Olomoučan – hubené sestry, dvojčata Rulíškovy, které jsou známější pod přezdívkou Nitěnky. Drobné ženy si musely pro svůj vzhled vyslechnout mnoho urážek a potýkat se s předsudky. Jejich silný životní příběh zpracovali dokumentaristé z Cyrilometodějské teologické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Video už během prvního dne zaujalo desetitisíce lidí.

Výsledek čtyřměsíčního natáčení, procházení deníků a fotografií prezentují autoři na stránce s názvem Trochu jinak. „To, čím si v životě sestry Rulíškovy prošly, si umí jen málokdo z nás představit. Přesto není dne, kdy by se kvůli svému vzhledu nesetkaly s urážkami, posměšky a pomluvami kolemjdoucích. Někteří je mají za narkomanky, jiní za bývalé prostitutky a nezdráhají se jim do očí říct, že jsou smrtky, které už tady dlouho nebudou,“ vyprávěl jeden z autorů námětu Lukáš Hodis.

Dvojčata prožila velkou část života ve Velké Bystřici. Eva a Jaroslava pracovaly jako zdravotní sestry ve fakultní nemocnici a mají za sebou životní osudy, které by vydaly na celovečerní film. Těžká nemoc dítěte, nevydařená manželství, náročné roky v Holandsku, odloučení od rodiny, zdravotní a psychické problémy, které zapříčinily rozvoj mentální anorexie – nemoci, při níž se člověk snaží odmítáním potravy vypořádat s bolestivými životními událostmi. „Obě jsme se trápily, je to asi vztah jednovaječných dvojčat. Je to jako byste byla půlka těla, půlka duše. Život jsme prožívaly spolu,“ říká ve čtvrthodinovém dokumentu jedna ze sester Eva Jurošková, rozená Rulíšková.

Letos v lednu ji zasáhla tragická ztráta, druhá polovina její duše, sestra Jaroslava Hanzlíková zemřela ve věku 59 let. Lidé po zhlédnutí dokumentu na sociálních sítích zavalili Evu Juroškovou milými vzkazy a podporou. „Moc děkuji za povzbuzení, za pochopení a moc si vás vážím, že jste mi dodali sílu jít dál, že jste mi podali pomocnou ruku jen tím, že budu moci procházet ulicemi beze strachu co zase uslyším,“ vzkázala v příspěvku žena, která prožila mnoho těžkých chvil. „I když se v tak krátkém čase nedá vše vyjádřit, věřte mi, že teď prožívám moc smutné období. Neumím žít sama, moc mi Jaruška schází, přesto se snažím najít sílu jít dál. Děkuji za každý úsměv, který mi dáváte,“ napsala Eva Jurošková.

„Hledali jsme námět, který by se k našemu tématu předsudků a společenských stereotypů vztahoval. Prakticky ihned se nám vybavily sestry Rulíškovy, které zná snad celá Olomouc. Každý o nich říká něco jiného, ale vlastně nikdo nezná jejich skutečný příběh. Co jsme se o jejich životě v průběhu natáčení dozvěděli, nám vyrazilo dech. Nečekali jsme, že to bude tak silné,“ popsal začátky natáčení producent Lukáš Hodis.

Na dokument naváže také výstava fotografií ze života sester od Emila Pališka, jejíž vernisáž se uskuteční 30. září 2021 v 18 hodin na Olodvorku na Dolním náměstí. Výstavu zahájí promítání dokumentu, po něm bude následovat diskuze s Evou Juroškovou, farářem z Velké Bystřice Josefem Opluštilem a také autory dokumentu.

„Vážíme si toho, že paní Jurošková v sobě dokázala najít sílu podělit se o svůj příběh. Popsala nám silné sesterské pouto i předsudky, se kterými se musí vyrovnávat každý den. Život paní Juroškové mnoho šťastných chvil nepřinesl. Proto věříme, že tímto videem můžeme alespoň něco málo změnit a vrátit radost do života člověku, který si to zaslouží,“ dodal Hodis.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Lukáš Vojáček

Štítky Společnost, příběh, sestry, dokument, film, Teologická fakulta, Univerzita Palackého, Olomouc, Univerzita Palackého v Olomouci, Cyrilometodějská teologická fakulta Univerzity Palackého, Velká Bystřice, Nizozemsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Příběh olomouckých Nitěnek. Dokument zmapoval těžký osud a boj s předsudky  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.