Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Poslední řádná schůze Sněmovny včera skončila, poslanci se ještě sejdou k Bečvě

Poslední řádná schůze Sněmovny v nynějším volebním období včera odpoledne skončila, příští týden už pokračovat nebude. Před říjnovými volbami by se ale poslanci měli ještě mimořádně sejít k závěrečné zprávě vyšetřovací komise k loňské ekologické havárii na řece Bečvě.

"Já jsem si původně připravil krátkou řeč, ve které bych se s vámi rozloučil a popřál vám mnoho štěstí a úspěchu ve volbách nebo mimo ně. Ale vzhledem k tomu, že už i mediálně je avizováno, že se asi ještě jednou potkáme, tak se s vámi neloučím," uvedl předseda dolní komory Radek Vondráček (ANO).

Na ukončení schůze dnes odpoledne se už v úterý dohodli členové vedení Sněmovny, takzvaného grémia. Pro vyřazení neprojednaných bodů z programu hlasovalo 64 z 99 přítomných poslanců. Proti hlasovali zejména zákonodárci Pirátů a SPD.

Předseda pirátských poslanců Jakub Michálek za klub uvedl, že Sněmovna neprojednala všechny důležité body. Konkrétně zmínil předlohu o valorizaci platů učitelů ve vazbě na průměrnou mzdu, kterou Sněmovně vrátili senátoři. "Nehlásíme se k tomu, že bychom měli všechny body vypouštět a takto zásadní zákon neprojednat," řekl.

Schválený program poslední řádné schůze před volbami čítal celkem dvě stovky bodů. Poslanci projednali čtyři desítky z nich.

Z předloh vrácených Senátem se poslanci nevypořádali ani s novelou o rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu, kterou horní komora zamítla. I v případě, že by poslanci senátní veto přehlasovali, předloha by byla mimo ústavu. Ústavní novelu, která by širší kompetence úřadu umožnila, totiž horní komora dosud neprojednala.

Sněmovna na schůzi schvalovala jen předlohy, u nichž se předpokládá, že je přijme i horní komora. Pokud by Senát některou z nich vrátil, poslanci by se k jejímu opětovnému posouzení v nynějším volebním období již nedostali a takzvaně by spadla pod stůl.

Poslanci tak neschvalovali například zavedení digitální daně, pravidla lobbování a návrh SPD na zpřísnění vyplácení dávek v hmotné nouzi, jenž budil spory už ve Sněmovně. Členové dolní komory nedokončili také třetí čtení kontroverzní předlohy KSČM o uzákonění delší dovolené pro všechny zaměstnance.

Dolní komora nerozhodla ani o policejní žádosti o vydání nezařazeného poslance Lubomíra Volného (Volný blok) k trestnímu stíhání. Policie ho podezírá z šíření poplašné zprávy v souvislosti s příspěvkem na sociální síti o léku ivermektin. Další postup tak bude zřejmý až po volbách. Pokud Volný poslanecký mandát neobhájí, policie bude moci jeho stíhání zahájit. V případě, že by Volný zvolen byl, musela by o jeho vydání žádat znovu novou Sněmovnu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto PSP ČR

Štítky ČR, sněmovna, hospodářství, schůze, Poslanecká sněmovna ČR, Bečva, volby, dolní komora, Svoboda a přímá demokracie, Radek Vondráček, ANO 2011, Senát Parlamentu ČR, Jakub Michálek, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Poslední řádná schůze Sněmovny včera skončila, poslanci se ještě sejdou k Bečvě  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.