Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Tálibánci našli zásoby alkoholu na českém velvyslanectví. Jde o standardní výbavu úřadu, vysvětluje ministerstvo

Sociální sítě tento týden obletělo video původně publikované twitterovým účtem Pamir News, na němž tálibánci důkladně prohlíží údajný sklad s alkoholem v domě bývalého afghánského ministra zahraničí Salahuddína Rabbáního. Na záběrech jsou zřetelně viditelné lahve Becherovky, rumu Božkov nebo plechovky Plzeňského Prazdroje. České ministerstvo zahraničních věcí později potvrdilo, že nejde o záběry z domu bývalého ministra, ale o budovu patřící k dočasně uzavřenému českého velvyslanectví v Kábulu. Podobný sortiment v prostorách zahraničního úřadu je podle slov tiskové mluvčí ministerstva zahraničních věcí běžný.

„Jedná se o standardní výbavu každého zastupitelského úřadu ČR v zahraničí. Samozřejmě, že v je třeba vždy přihlédnout k místním kulturním poměrům. Vzhledem k tomu, že ambasáda pořádá i recepce a společenské akce pro ostatní zahraniční delegace, je toto pohoštění běžné. Stejně vybaveny jsou i ambasády jiných států v zahraničí,“ potvrdila redakci mluvčí ministerstva Eva DavidováReakce na sociálních sítích se totiž pozastavovaly nad množstvím alkoholu, který v prostorách zahraničního úřadu tálibánci objevili.

Na video v Česku jako první upozornil portál Aktuálně.cz. „Můžeme potvrdit, že na zveřejněných záběrech jsou prostory dočasně uzavřené české ambasády v Kábulu,“ uvedla česká diplomacie krátce po zveřejnění videa. Tím také vyvrátila spekulaci, že jde dům bývalého afghánského ministra Rabbáního.

České velvyslanectví v Kábulu bylo dočasně uzavřeno na konci srpna. Jeho agendu převzal zastupitelský úřad v pákistánském Islámábádu. Diplomaté byli z Afghánistánu evakuováni kvůli kritické bezpečnostní situaci v zemi.

Budova velvyslanectví v afghánské metropoli byla podle ministerstva zajištěna tak, aby nemohla být zneužita. Český velvyslanec Jiří Baloun nyní plné své pracovní úkoly z Prahy. Podle jeho slov pro ČTK při opuštění ambasády musel s vojáky odvézt důležité vybavení včetně pokladny, záznamových zařízení, paměťových disků nebo částí přístrojů. Další vybavení muselo být zničeno. Z Kábulu přivezl také vlajky České republiky, Evropské unie, NATO a Afghánistánu, český státní znak a plaketu označující budovu velvyslanectví.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pamir News

Štítky Afghánistán, MZV, Kulhánek, diplomat, Baloun, Kábul, Tálibán, alkohol, dům, Ministerstvo zahraničních věcí České republiky, Plzeňský Prazdroj, a. s., Česko, Becherovka, Božkov, Evropská unie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tálibánci našli zásoby alkoholu na českém velvyslanectví. Jde o standardní výbavu úřadu, vysvětluje ministerstvo  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.