Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Úřady v současnosti vedou rozhovory s evakuovanými Afghánci

Úřady v současnosti vedou pohovory s evakuovanými afghánskými spolupracovníky české armády a jejich rodinami. Podáním jejich žádosti o mezinárodní ochranu pak začne standardní proces jejich zajištění podle zákona o azylu. Novinářům to dnes sdělil mluvčí ministerstva vnitra Ondřej Krátoška. Šéf resortu Jan Hamáček (ČSSD) minulý týden řekl, že informace o tom, kolik Afghánců bude chtít v Česku zůstat, budou dostupné až po skončení karantény a pohovorů.

Desetidenní karanténa končí evakuovaným lidem v těchto dnech. Česko pro ně vypravilo do Afghánistánu tři záchranné letouny, které minulý týden přivezly celkem 195 lidí. Vedle Čechů dopravily i afghánské spolupracovníky s rodinami či Afghánce, kteří v Česku trvale žijí. Afghánců bylo podle ministra zahraničí Jakuba Kulhánka (ČSSD) 170. Evakuované dostala na starost armáda, s ohledem na epidemii covidu-19 zamířili do karantény.

"V současné době stále probíhají pohovory. Podáním žádosti o mezinárodní ochranu se rozbíhá standardní proces jejich zajištění dle zákona o azylu," sdělil Krátoška. Hamáček minulý týden uvedl, že evakuovaní lidé dostanou možnost rozhodnout o své budoucnosti sami. "Povedeme s nimi individuální pohovory. Pak bude jasné, o kolik lidí se budeme v integračním programu starat," řekl.

V případě afghánských spolupracovníků, kteří se rozhodnou zůstat v Česku, vnitro začne s vyřizováním azylu. Procedura by mohla být rychlá, protože podle Hamáčka jsou okolnosti jednoznačné. Poté by se mělo začít s integrací, jejímž základem je bydlení a zaměstnání.

Podporu, doprovod a další služby zajišťovaly při integraci v minulých přesídlovacích programech neziskové organizace. Podle Hamáčka s nimi bude stát spolupracovat i nyní. "Role nestátních neziskových organizací přichází většinou až ve fázi po dokončení řízení v rámci spolupráce při realizaci Státního integračního programu," uvedl Krátoška.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto army.cz

Štítky ČR, Afghánistán, diplomacie, boje, azyl, osobní pohovor, Jan Hamáček, Česko, karanténa, ČSSD, Armáda České republiky, Ministerstvo vnitra České republiky, Jakub Kulhánek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Úřady v současnosti vedou rozhovory s evakuovanými Afghánci  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.