Počasí dnes22 °C, zítra14 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Babiš tvrdí, že o ukončení spolupráce s experty z MeSES dopředu nevěděl

O ukončení spolupráce ministerstva zdravotnictví s experty z Mezioborové skupiny pro epidemické situace (MeSES) při boji s nemocí covid-19 premiér Andrej Babiš (ANO) předem nevěděl. Řekl to dnes serveru Deník.cz. Ministerstvo má podle Babiše dost vlastních odborníků. Někteří členové vlády ukončení spolupráce kritizovali. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) uvedla na twitteru, že krok ministerstva zdravotnictví považuje za chybu. Ministr školství Robert Plaga (za ANO) na twitteru sdělil, že expertizu MeSES bude postrádat.

MeSES je složena z lékařů a odborníků z různých oborů včetně sociologů či ekonomů. Vládě poskytovala doporučení pro boj s epidemií. Podle tajemnice MeSES Ireny Kotíkové dnes o ukončení spolupráce informoval vedoucího skupiny, hlavního epidemiologa IKEM Petra Smejkala, náměstek ministra zdravotnictví Martin Havrda. Babiš Deníku.cz řekl, že i on se o konci spolupráce s MeSES dozvěděl až dnes. "Dověděl jsem se to od paní náměstkyně (ministra zdravotnictví Martiny) Vašákové dnes odpoledne, nebyl jsem o tom dopředu informován," uvedl premiér.

Podle Babiše má však nyní ministerstvo zdravotnictví už dost vlastních expertů, píše Deník.cz. "Celá skupina MeSES spolupracovala s bývalým ministrem (zdravotnictví Janem) Blatným, který si vymínil, že bude komunikovat jen s ním, ne se mnou. To je celý příběh. Neptejte se mě na další spolupráci, to je otázka pro ministra zdravotnictví, mně neradili," řekl Babiš. Dodal, že vedoucí MeSES Smejkal zůstává dál členem Rady vlády pro zdravotní rizika.

Kriticky se k ukončení spolupráce MeSES vyjádřila ministryně Maláčová. "Rozpuštění mezioborové skupiny MeSES považuji za velikou chybu. A to ani nemluvím o způsobu, jakým to ministr zdravotnictví Petr Arenberger provedl," sdělila. "Za mě děkuji všem členům skupiny za spolupráci a doufám, že se nám rozpuštění MeSES v nejbližších týdnech či měsících nevymstí," doplnila.

Také ministr Plaga konce spolupráce s MeSES lituje. "Chtěl bych moc poděkovat všem členům skupiny MeSES za skvělou spolupráci a na datech založenou odbornou expertizu a podporu, která tu chyběla a nyní, bohužel, opět chybět bude," uvedl.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto vlada.cz

Štítky ČR, koronavirus, vláda, Babiš, MeSES, reakce, Andrej Babiš, ministerstvo zdravotnictví, ANO 2011, Jana Maláčová, Robert Plaga, ČSSD, ministr zdravotnictví, Twitter, Petr Smejkal, Institut klinické a experimentální medicíny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Babiš tvrdí, že o ukončení spolupráce s experty z MeSES dopředu nevěděl  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.