Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Česko vyhostí 18 pracovníků ruské ambasády. Důvodem je výbuch muničních skladů ve Vrběticích

, aktualizováno 17. dubna 2021, 21:05

Premiér Andrej Babiš (ANO) na sobotní mimořádné tiskové konferenci informoval, že existuje důvodné podezření o zapojení důstojníků ruské vojenské rozvědky GRU do výbuchu muničních skladů areálu Vrbětice v roce 2014. Česko proto vyhostí všechny pracovníky ruské ambasády v Praze, kteří byli českými tajnými službami identifikováni jako důstojníci tajných služeb. Dohromady půjde podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) o 18 pracovníků ambasády.

Policie kvůli sedm let starému výbuchu ve Vrběticích pátrá po útočnících ze Salisbury

Národní centrála proti organizovanému zločinu, žádá v souvislosti s prověřováním okolností sedm let starého výbuchu muničních skladů ve Vrběticích o pomoc při pátrání po dvou osobách, které se měly nejméně v období od 11. října 2014 do 16. října...

"Na základě jednoznačných důkazů, získaných vyšetřováním našich bezpečnostních složek, musím konstatovat, že existuje důvodné podezření o zapojení důstojníků ruské vojenské zpravodajské služby GRU, jednotky 29155, do výbuchu muničních skladů v areálu Vrbětice v roce 2014," uvedl Babiš. Způsob a formu zapojení ruských agentů nijak nepřiblížil.

Premiér připomenul, že při prvním z výbuchů zahynuli dva lidé. Exploze způsobily značné materiální škody a vyžádaly si evakuaci obyvatel z blízkých obcí. Při výbuších bylo zasaženo 1319 hektarů půdy, z toho zhruba 341 hektarů přímo v areálu.

Babiš dodal, že Hamáček ho o případu informoval v pátek večer a dnes byl o celé záležitosti byl informován také prezident Miloš Zeman. "Prezident nám vyjádřil absolutní podporu," řekl premiér. Babiš ocenil práci policie, zejména Národní centrály boje proti organizovanému zločinu (NCOZ). Případ dál šetří orgány činné v trestním řízení. "Česká republika je svrchovaný stát a musí na tato bezprecedentní zjištění odpovídajícím způsobem reagovat," dodal.

Hamáček uvedl, že se jako ministr zahraničí rozhodl "vyhostit všechny pracovníky ruské ambasády v Praze, kteří byli našimi tajnými službami jasně identifikováni jako důstojníci ruských tajných služeb SVR a GRU". SVR je Služba vnější rozvědky, plný název GRU je Hlavní správa rozvědky generálního štábu ozbrojených sil Ruské Federace. "Do 48 hodin musí opustit Českou republiku 18 pracovníků ruské ambasády," řekl Hamáček. Rozhodnutí oznámil dnes večer ruskému velvyslanci v ČR Alexandru Zmejevskému.

"Jsme v podobné situaci jako například Velká Británie v případě pokusu o otravu v Salisbury v roce 2018,“ řekl Hamáček v narážce na otravu bývalého ruského tajného agenta Sergeje Skripala a jeho dcery Julije. Konstatoval, že záležitostí utrpí česko-ruské vztahy. Uvedl, že o případu budou informováni spojenci v EU a v NATO a budou požádáni o podporu.

Vicepremiér touto záležitostí zdůvodnil to, proč blíže nekomentoval zrušení své pondělní cesty do Moskvy, kde chtěl jednat o případných dodávkách ruské vakcíny Sputnik V proti koronaviru. "Prostě jsem nemohl postupovat jinak," dodal.

Sklad číslo 16 ve Vrběticích explodoval 16. října 2014, druhý sklad číslo 12 pak 3. prosince téhož roku. Při prvním výbuchu zemřeli dva lidé. Oba sklady si pronajímala ostravská firma Imex Group. Munice uložená v dalších skladech byla z Vrbětic odvezena.

Policie hledá dva muže s ruským pasem

Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) pátrá po dvou mužích s ruskými pasy, kteří se v říjnu 2014 pohybovali v Praze, Moravskoslezském a Zlínském kraji. Oznámila to dnes na policejním webu. Podle fotografií i jmen z pasů mužů, po nichž česká policie pátrá, jde o stejné muže, kteří jsou podezřelí z otravy bývalého ruského tajného agenta Sergeje Skripala a jeho dcery Julije v britském Salisbury z roku 2018. NCOZ žádá o pomoc v souvislosti s prověřováním okolností závažné trestné činnosti, uvedla NCOZ.

Muži se na území ČR podle NCOZ pohybovali od 11. do 16. října 2014. Prokazovali se ruskými pasy se jmény Alexandr Petrov a Ruslan Boširov, následně pasem Moldavska na jméno Nicolai Popa a pasem Tádžikistánu na jméno Ruslan Tabarov. Mužům stejného vzezření s pasy na jméno Alexandr Petrov a Ruslan Boširov připisuje Británie útok jedem novičok na Skripala. Média tyto muže identifikovala jako agenty vojenské tajné služby GRU Alexandra Miškina a Anatolije Čepigu. Rusko podíl na útoku na Skripala odmítlo.

Pokud někdo hledané dva muže viděl, nebo něco ví o jejich pohybu a činnosti na území ČR, má se ozvat operačnímu středisku NCOZ na telefon 241 768 649, případně může v běžné pracovní době volat na telefon 974 760 530 olomoucké expozitury NCOZ, uvedl mluvčí centrály Jaroslav Ibehej. "Podávání informací z trestního řízení má v této věci vyhrazeno Krajské státní zastupitelství v Brně," doplnil.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto vlada.cz

Štítky Vrbětice, vláda, Rusko, výbuch, vyhoštění, diplomacie, Česko, muniční sklad, tajná služba, Jan Hamáček, GRU, Národní centrála proti organizovanému zločinu, Andrej Babiš, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Česko vyhostí 18 pracovníků ruské ambasády. Důvodem je výbuch muničních skladů ve Vrběticích  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.