Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Petříček skončí ve vládě, na ministerstvo se má vrátit Zaorálek

Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček (ČSSD) se na dnešní večerní schůzce s předsedou strany a vicepremiérem Janem Hamáčkem dozvěděl o svém odvolání z vlády. Petříček to bez bližších informací sdělil na dotaz ČTK. Hamáček na dotaz ČTK nereagoval. Podle spekulací médií i podle neoficiálních informací má Petříčka ve funkci nahradit současný ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) a na jeho místo má přijít poslanec ČSSD Jan Birke.

"Mohu potvrdit, že jsem se na schůzce s Janem Hamáčkem dozvěděl o svém odvolání," napsal Petříček v textové zprávě. Prezident Miloš Zeman dnes řekl v rozhovoru pro Blesk.cz, že nebude oddalovat Petříčkovo odvolání, navrhne-li ho premiér Andrej Babiš (ANO). Podle informací má záměr v pondělí oznámit Hamáček na tiskové konferenci, vlastní výměna v čele resortu se má uskutečnit až v dalších dnech.

Zeman o změnu v čele diplomacie usiluje dlouhodobě. Petříček míní, že prezidentovi vadí kvůli upozorňování na bezpečnostní rizika tendru na stavbu bloku v Jaderné elektrárně Dukovany či odmítání očkování necertifikovanými ruskými či čínskými vakcínami.

Poslanec Birke je podle dnešního Zemanova vyjádření mnohem zkušenější než starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda (ČSSD), kterého Zeman v roce 2019 odmítl ministrem kultury jmenovat. Šmarda se nakonec nominace vzdal a novým šéfem resortu se stal Zaorálek. Ten dřív řídil i ministerstvo zahraničí.

Petříček v pátek neuspěl ve volbě předsedy ČSSD, v níž kandidoval proti Hamáčkovi. Hamáček poté uvedl, že žádnému ministrovi nedává "bianco šek" až do sněmovních voleb. Petříček poté novinářům řekl, že s vicepremiérem Hamáčkem nehovořil o spekulacích ohledně svého konce ve funkci. Dodal, že na funkci nelpí. S Hamáčkem se sešel až dnes.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook Tomáš Petříček - ministerstvo zahraničí

Štítky ČR, vláda, diplomacie, ČSSD, Petříček, Tomáš Petříček, Jan Hamáček, Lubomír Zaorálek, Miloš Zeman, Jan Birke, Michal Šmarda, Andrej Babiš, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petříček skončí ve vládě, na ministerstvo se má vrátit Zaorálek  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.