Počasí dnes22 °C, zítra14 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Tisíce Bělorusů si připomněly mrtvého demonstranta

V běloruské metropoli Minsku se dnes tisíce lidí přišly rozloučit s Aljaksandrem Tarajkouským, který zemřel v pondělí při zásahu policie proti protestujícím. Připomínková akce začala v poledne, kdy účastníci zemřelého uctili minutou ticha. Podle agentury TASS je na místě i po pěti hodinách kolem tří nebo čtyř tisíc osob, protože stále přicházejí noví lidé. Shromáždění je klidné, policie na místě není.

Další lidé se sešli na náměstí Nezávislosti, kde pokračují protesty proti falšování výsledků nedělních prezidentských voleb, v nichž byl vítězem opět prohlášen dlouholetý šéf státu Alexandr Lukašenko, a proti policejnímu násilí.

Běloruský prezident se dnes telefonicky spojil s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, aby s ním projednal situaci v Bělorusku. Kreml poté uvedl, že obě hlavy státu vyjádřily naději, že současnou krizi se podaří brzy vyřešit.

Záměr obrátit se na ruského prezidenta Lukašenko vysvětlil tím, že dění v Bělorusku se podle něho týká celého postsovětského prostoru a představuje nebezpečí přesahující hranice jedné země. Lukašenko vyjádřil obavy před vnější agresí. Už v pátek řekl, že do Běloruska v souvislosti s demonstracemi přijeli lidé z Polska, Nizozemska a Ukrajiny, stejně jako podporovatelé ruského opozičního představitele Alexeje Navalného.

Prezident přirovnal současné dění v zemi k barevným revolucím, což byla protestní hnutí, která v několika postsovětských státech vedla k pádu autoritářských nebo promoskevských vlád.

Štáb opoziční kandidátky z voleb Svjatlany Cichanouské, která nedlouho po vyhlášení předběžných výsledků na nátlak úřadů odcestovala do Litvy, začíná organizovat koordinační radu, jejíž cílem bude umožnit předání moci v zemi. Agentuře TASS to potvrdil právník štábu.

Odpor proti Lukašenkovi dnes přišly vyjádřit více než dvě stovky lidí na demonstraci u pražského Klementina. Byli tam ale i jednotlivci, kteří naopak Lukašenkovi vyjadřovali podporu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto youtube.com

Štítky Bělorusko, volby, protest, Lukašenko, Alexandr Grigorjevič Lukašenko, Minsk, Vladimir Vladimirovič Putin, Alexej Anatoljevič Navalnyj, Svjatlana Cichanouská, Moskevský Kreml, Polsko, Ukrajina, Nizozemsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tisíce Bělorusů si připomněly mrtvého demonstranta  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.