Počasí dnes23 °C, zítra19 °C
Úterý 21. května 2024  |  Svátek má Monika
Bez reklam

TOP 09 vyzvala vládu, ať nabídne azyl obyvatelům Hongkongu

Opoziční TOP 09 vyzvala vládu, aby nabídla azyl obyvatelům Hongkongu, kterým hrozí pronásledování kvůli novému čínskému bezpečnostnímu zákonu. O záležitosti chce strana jednat i s ministrem zahraničí Tomášem Petříčkem (ČSSD), termín schůzky ale zatím domluvený není, řekla dnes novinářům předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Hongkong se vrátil z britské pod čínskou správu 1. července 1997. V předávací smlouvě se Peking zavázal, že v Hongkongu budou až do roku 2047 platit určité svobody a autonomie, které jsou ve zbytku Číny nemyslitelné. Autonomii však podle kritiků z řad mezinárodního společenství hrubě narušil bezpečnostní zákon, který začal platit před týdnem a který umožňuje tvrdě trestat odpůrce čínské vlády.

"Je to závažná situace, potlačení svobody projevu, demokracie a lidských práv," řekla Pekarová Adamová o zavedení bezpečnostního zákona. Česko podle ní má morální povinnost nabídnout pomoc pronásledovaným stoupencům demokracie z Hongkongu, pokud chce zůstat věrné odkazu prvního prezidenta Václava Havla a ochraně lidských práv.

Předsedkyně TOP 09 vyzvala vládu, aby pronásledovaným lidem z Hongkongu nabídla azyl. "Máme zájem se s ministrem Petříčkem na toto téma setkat a probrat možnosti, které Česká republika má," řekla. Termín schůzky ale zatím podle ní stanoven nebyl.

Autoři | Foto TOP 09

Štítky ČR, Čína, TOP 09, diplomacie, Hongkong, vláda, Tomáš Petříček, Markéta Pekarová Adamová, ČSSD, Česko, vláda Čínské lidové republiky, Peking

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

TOP 09 vyzvala vládu, ať nabídne azyl obyvatelům Hongkongu  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.