Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Trikolóra navrhla ústavní zakotvení práva hotovostních plateb

Poslanci hnutí Trikolóra navrhli ústavní zakotvení práva placení v hotovosti. Hotovostní platby jsou jedním z nezbytných předpokladů pro zachování základního soukromí a nezávislosti jednotlivců, napsali předkladatelé Václav Klaus mladší a Zuzana Majerová Zahradníková v důvodové zprávě návrhu novely listiny základních práv a svobod.

Do listiny chtějí autoři vložit pasáž, podle které by měl každý právo na úhradu svých peněžitých dluhů v hotovosti. Omezení práva by bylo přípustné jen v zákonných případech pro ochranu bezpečnosti státu, veřejného pořádku nebo práv a svobod druhých. Do ústavy navrhuje Trikolóra doplnit ochranu rovnocenného postavení hotovostních a bezhotovostních forem plateb k úkolům České národní banky.

"Případný budoucí vývoj směřující k dalšímu omezování či dokonce k úplném zákazu hotovostních plateb by představoval významný zásah do osobních svobod a podstatně by zvýšil riziko zneužívání velkého množství informací souvisejících s nárůstem bezhotovostních plateb," napsali Klaus a Majerová Zahradníková ve zdůvodnění.

Zároveň ale nezpochybňují zákon o omezení plateb v hotovosti, podle kterého se musí platby nad 270 tisíc korun provádět bezhotovostně. Zákon a stanovenou hranici je podle předkladatelů možné označit za legitimní nástroj v boji proti financování terorismu, daňovým únikům nebo pro snižování rizika korupce.

Předlohu nejprve posoudí vláda. Rozhodne o ní Parlament. Není ale jisté, zda ji Sněmovna stihne projednat do konce volebního období.

Autoři | Foto Trikolora

Štítky ČR, sněmovna, hospodářství, ústava, Trikolóra, právo, hotové peníze, platba, Václav Klaus mladší, Zuzana Majerová Zahradníková, Trikolóra hnutí občanů, Česká národní banka, Parlament České republiky, Poslanecká sněmovna ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Trikolóra navrhla ústavní zakotvení práva hotovostních plateb  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.