Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Úterý 7. května 2024  |  Svátek má Stanislav
Bez reklam

Senát chce brát peníze na příspěvek OSVČ přímo z rozpočtu

Zákon, který rozšiřuje okruh příjemců jednorázového příspěvku 500 korun osobám samostatně výdělečně činným i na společníky malých společností s ručením omezeným, se vrací ze Senátu do Sněmovny. Senát v něm chce změnit zdroj peněz pro výplatu příspěvku tak, aby ho vyplácel stát ze státního rozpočtu, a nikoli z vybrané daně z příjmů od zaměstnanců.

Nynější zákon stanoví, že takzvaný kompenzační bonus, tedy příspěvek 500 korun denně živnostníkům a dalším OSVČ postiženým dopady epidemie, je vratkou daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti. Řada senátorů ale poukazovala na to, že tento zdroj připravuje obce a kraje o peníze v řádu miliard korun, protože jde o sdílené daně. Část z této vybrané daně směřuje podle zákona o rozpočtovém určení daní do rozpočtů krajů a obcí. Senát proto v přijatém pozměňovacím návrhu navrhuje, aby příspěvek byl příspěvkem fyzické osobě hrazeným ze státního rozpočtu. Tím by podle senátora Jaroslava Větrovského (ANO) nesl náklady přímo státní rozpočet.

Rozprava senátorů trvala asi čtyři hodiny. Zatímco senátoři ODS prosazovali schválení normy v předložené podobě, tedy rozšíření příspěvku společníkům malých s.r.o., senátoři Starostů podporovali přijetí takového pozměňovacího návrhu, který by řešil i dopady na obce. Senátní většina nakonec přijala pozměňovací návrh, který vznesli senátoři KDU-ČSL Šárka Jelínková, Renata Chmelová a Jiří Čunek. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) s návrhem nesouhlasila.

Vládou navržený příspěvek 500 Kč společníkům malých s.r.o. představuje obdobnou podporu kterou předtím získaly osoby samostatně výdělečně činné. Sněmovna minulý týden vložila do zákona přes nesouhlas ministryně Schillerové pozměňovací návrh Pirátů, aby tento příspěvek dostávaly i osoby samostatně výdělečné činné, které jsou současně pěstouny nebo dobrovolníky pečovatelské služby. V Senátu dnes uspěla Jitka Seitlová (KDU-ČSL) s tím, aby se rozšíření na pěstouny vztahovalo i na společníky v s.r.o.

Autoři | Foto senat.cz

Štítky ČR, hospodářství, senát, koronavirus, daně, OSVČ, podpora, Senát Parlamentu ČR, peníze, daň, státní rozpočet, Poslanecká sněmovna ČR, ANO 2011, Alena Schillerová, KDU-ČSL, Jaroslav Větrovský, Jiří Čunek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rudolf Beneš

Příživnický Senát by se měl už konečně rozehnat bez zlatých padáků.Co dělají ,když zrovna někde neshánějí tučné prebendy?Konají všechno možné proti vládě a lidu této země.Takže na co nám vlastně jsou.Na nic ,vyhnat a budou peníze pro potřebné.Nyní již se ozývá o miliardy také šéf obrany.A koho vlastně tzv.vojáci v cizích zemích brání?Nás ne!!!!!!!!!!!!!Jenom provokují s dalšími pod vedením režimu USA kolem Ruska.Takže jim nic už nedat a at si je platí USA.

Čtvrtek, 14. května 2020, 21:25Odpovědět

Senát chce brát peníze na příspěvek OSVČ přímo z rozpočtu  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.