Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Vojáci ČR v Iráku jsou v bezpečí, politici varují před eskalací

Čeští vojáci nasazení na misí v Iráku jsou po íránských raketových útocích na dvě základny v Iráku v bezpečí a jejich stahování se neplánuje. Mimo ohrožení jsou i čeští policisté na výcvikové misi. Čeští politici většinou varují před možnou eskalací konfliktu v regionu a volají po diplomatickém řešení, SPD a KSČM vyzvaly vládu ke stažení českých vojáků. Diplomacie vyzvala české občany v regionu Blízkého východu k ostražitosti.

"Je přijata celá řada bezpečnostních opatření a naši vojáci jsou v současné době mimo ohrožení," řekl náčelník generálního štábu Aleš Opata novinářům. Armáda podle něj dění v zemi monitoruje a pravidelně vyhodnocuje. O vývoji informuje i ministra obrany Lubomíra Metnara (za ANO). "Pokud by došlo k nějaké eskalaci nebo ke zhoršení, budeme na to reagovat, máme připravené plány," řekl.

Stahování vojáků v současnosti armáda neplánuje. Své případné další kroky plánuje ve spolupráci s NATO, pod jehož operačním velením čeští vojáci v Iráku působí.

Policejní prezident Jan Švejdar uvedl, že v Iráku zůstávají i čeští policisté, kteří v zemi cvičí své místní kolegy. "Výcvik je přerušen, veškeré další kroky jsou společně koordinovány zejména s ministerstvem obrany. Podle velitele kontingentu jsou naši policisté v bezpečí a v případě nutnosti jsou připraveni zajistit evakuaci," napsal na twitteru.

Írán v noci zaútočil na dvě základny v Iráku, kde nejsou čeští vojáci. Útok byl odvetou za zabití velitele íránských jednotek Kuds Kásema Solejmáního, kterého americké rakety usmrtily v pátek u letiště v Bagdádu. V Iráku působí téměř 40 českých vojáků v misi Severoatlantické aliance a v Bagdádu je na výcvikové misi také pět českých policistů.

Poslanci vládní ČSSD i opozičních ODS, Pirátů, lidovců a TOP 09 upozornili, že bezpečnost českých vojáků musí být pro vládu prioritou. Varovali také před eskalací situace v regionu. Napětí by se podle nich mělo řešit diplomatickou cestou.

Ministerstvo zahraničí vyzvalo kvůli napjaté situaci po zabití Solejmáního k ostražitosti české občany, kteří pobývají v zemích Blízkého východu. Rizikové jsou zejména možné demonstrace v zemích se silnou šíitskou komunitou nebo oblasti sousedící s Jemenem, kde Írán podporuje povstalce v občanské válce. Už dříve ministerstvo varovalo před cestami do Iráku.

Nedaleko Teheránu se dnes také krátce po startu zřítilo ukrajinské letadlo, nikdo ze 176 lidí na palubě nepřežil. Podle informací českého ministerstva zahraničí nebyli mezi oběťmi žádní Češi. Příčiny neštěstí zatím nebyly jednoznačně určeny a podle médií není jasné, zda nesouvisejí s konfliktem mezi Spojenými státy a Íránem. Íránské úřady zatím hovoří o technické poruše stroje.

Kvůli napětí v americko-íránských vztazích některé letecké společnosti změnily trasy letadel a vedou je mimo íránský vzdušný prostor. Podle Řízení letového provozu ale tyto změny nemají vliv na letecký provoz v Česku.

Autoři | Foto army.cz

Štítky ČR, Írán, Irák, USA, armáda, diplomacie, boje, Česko, Blízký východ, KSČM, Svoboda a přímá demokracie, NATO, Aleš Opata, Lubomír Metnar, Ministerstvo zahraničních věcí České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vojáci ČR v Iráku jsou v bezpečí, politici varují před eskalací  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.