Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na tryzně za Solejmáního v Íránu zemřelo v tlačenici 40 lidí

Na tryzně za zabitého generála Kásema Solejmáního v jeho rodném Kermánu na jihovýchodě Íránu dnes dav ušlapal 40 lidí a 213 lidí bylo zraněno. Údaj přinesla íránská tisková agentura Fars. Pohřeb plánovaný na dnešek byl proto odložen, ale nové datum oznámeno nebylo.

V pondělí, kdy Íránci uctili v metropoli Teheránu památku generála usmrceného Američany, podle agentury AP vyšel do ulic více než milion lidí. Agentura AFP odhadla, že dnešní počet lidí v ulicích Kermánu se zdál být přibližně stejný. Německo v reakci na zhoršující se bezpečnostní situaci stáhlo část svých vojáků z Iráku, podobně reagovalo i Slovensko. Čeští vojáci v Iráku zůstávají na svých základnách.

Na videích z Kermánu sdílených na internetu byla podle AP bezvládná těla v ulicích, zatímco lidé křičeli a snažili se zraněným pomoci. Íránská státní televize nejprve uvedla, že o život přišlo 35 lidí a 48 jich bylo zraněno. Následně polooficiální agentura Fars s odkazem na záchranné služby napsala, že 40 lidí v tlačenici přišlo o život a 213 bylo zraněno.

Z Íránu zpět do Iráku dnes byly mezitím převezeny pozůstatky člena vedení vlivných iráckých milicí Abú Mahdího Muhandise, který byl zabit minulý pátek v Bagdádu při stejném útoku jako Solejmání. Tisíce truchlících oděných v černém skandovaly "Amerika je velký satan".

Velitel elitních íránských jednotek Solejmání zahynul při raketové střelbě z amerického bezpilotního letounu u bagdádského letiště. Útok nařízený prezidentem Donaldem Trumpem vyvolal rozhořčení v regionu. Zatímco mnoho Íránců považovalo Solejmáního za národního hrdinu, Spojené státy ho viní ze smrti amerických vojáků v Iráku a tvrdí, že těsně před smrtí plánoval další útoky. Solejmání vedl íránské síly podporující vládu syrského prezidenta Bašára Asada a rovněž udržoval blízký kontakt s proíránskými aktéry v Iráku, Libanonu a Jemenu. Teherán za jeho smrt hrozí odvetou.

 Dnes tajemník íránské Nejvyšší rady národní bezpečnosti Alí Šamchání oznámil, že Írán zvažuje 13 možností odvety, blíže je ale neupřesnil. Zdůraznil však, že Teherán má podrobné informace o amerických základnách a o počtu amerických vojáků v regionu, a naznačil, že Írán hodlá Američany zlikvidovat, pokud neodejdou. Ráno íránský parlament schválil novelu zákona označující americké ozbrojené síly a Pentagon za teroristy. Íránský ministr zahraničí Mohammad Džavíd Zaríf v rozhovoru, který dnes odvysílala americká televize CNN, uvedl, že zabití Solejmáního bylo aktem státního terorismu a reakce Íránu bude tomu úměrná. Zaríf také oznámil, že mu USA odmítly vydat vízum na jednání OSN v New Yorku.

Náměstek íránského ministra zahraničí Abbás Arakčí dnes poznamenal, že Írán navzdory svému nedělnímu oznámení, že už se necítí být vázán jadernou dohodou z roku 2015, hodlá úmluvu v případě zrušení protiíránských sankcí dodržovat.

Německo v reakci na bezpečnostní situaci stáhlo část svých vojáků z Iráku a přesunulo je do Jordánska a Kuvajtu. Spolková republika měla v Iráku dosud kolem 150 vojáků, přemístěno jich bylo přes 30. Změny v rozložení sil se týkají dvou míst - Bagdádu a základny Tádží severně od hlavního města. Německo už v pondělí dalo najevo, že své vojáky v Iráku nenechá proti vůli tamní vlády. Irácký parlament totiž v neděli schválil usnesení, v němž vyzval vládu, aby ukončila přítomnost cizích vojáků v zemi.

Podobně jako Německo zatím na zabití Solejmáního reagovalo i Slovensko. To dočasně přesunulo mimo Irák sedm svých vojáků, kteří tam působili v rámci výcvikové mise NATO, oznámil dnes úřad slovenské vlády.

Čeští vojáci v Iráku zůstávají na svých základnách, kde jsou přijata opatření k zajištění maximální bezpečnosti, sdělil ředitel odboru komunikace ministerstva obrany Jan Pejšek. ČR podle něj koordinuje své kroky s dalšími spojenci v NATO.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto youtube.com

Štítky Irák, Írán, USA, Solejmání, tryzna, Kásim Sulejmání, Kermán, Německo, Teherán, Slovensko, smrt, NATO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na tryzně za Solejmáního v Íránu zemřelo v tlačenici 40 lidí  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.