Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Úterý 7. května 2024  |  Svátek má Stanislav
Bez reklam

V kauze ROP Severozápad obvinila policie další dva lidi

Policie obvinila další dva lidi v kauze Regionálního operačního programu (ROP) Severozápad, uvedl dnes server Seznam Zprávy. Podle webu se nové stíhání týká ředitele firmy Herkul Vladimíra Repáče a bývalého předsedy představenstva společnosti Ropro Michala Petříka. V případu je podle Seznamu obviněno 30 lidí, u 26 z nich policie v červnu navrhla podání obžaloby. Státní zástupce o návrhu zatím podle posledních informací nerozhodl.

Aktuální obvinění se podle serveru týká dotace na rekonstrukci mosteckého hotelu Cascade. Zástupce hotelu podle Seznamu žádal o dotaci na opravu patra hotelu, která se však uskutečnila o několik let dříve. Policisté se okolnostmi dotace začali zabývat poté, co jim byl případ před dvěma lety vrácen k došetření, upozornil web.

O okolnostech přidělení dotace hovořil i bývalý ředitel dotačního úřadu Petr Kušnierz, který byl v jiné části případu odsouzen k sedmi letům vězení. "U soudu Kušnierz řekl, že na něj Repáč a Petřík naléhali, aby byl projekt úspěšný. Přiznal také, že přidělení této dotace jako tehdejší ředitel ovlivnil," uvedl Seznam.

Advokát Repáče Eduard Bruna serveru řekl, že jeho klient podal proti obvinění stížnost. Stížnost podal podle Seznamu i Petřík.

V hlavní části případu čelí obvinění například severočeští podnikatelé Alexandr Novák a Daniel Ježek nebo bývalí hejtmani Jana Vaňhová a Josef Novotný. Obvinění podle vyšetřovatelů ovlivňovali, kdo dostane dotace z Evropské unie, jsou stíháni kvůli poškození finančních zájmů EU, sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, účasti na organizované zločinecké skupině, zneužití pravomoci, porušení povinnosti při správě cizího majetku a podplácení. Kušnierz, který je také mezi obviněnými, s policií spolupracuje.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, kriminalita, správa, dotace, ROP Severozápad, policie, Seznam.cz, Petr Kušnierz, hotel, Seznam Zprávy, Evropská unie, Eduard Bruna, Alexandr Novák, Jana Vaňhová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V kauze ROP Severozápad obvinila policie další dva lidi  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.