Počasí dnes23 °C, zítra24 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

VIZUALIZACE: Jak bude vypadat Václavák po rekonstrukci? Vrátí se tramvaje a přibydou stromy

Radní pražského magistrátu během včerejšího jednání schválili návrh proměny Václavského náměstí. Aktuální návrh umožní vést tramvajovou trať horní částí náměstí a ve středu vytvořit promenádu pro pěší. Naopak v plánu zůstává rozšíření chodníků, nové stromořadí, samostatný pruh pro cyklisty a snížení počtu parkovacích míst.

„Vrátíme Václavské náměstí lidem, tak jak tomu bylo ve 20. století, než museli lidé ustoupit stanovištím taxikářů, stánkům s klobásami a naháněčům do nočních klubů. Posunutím tramvajové trati se nám navíc podaří vytvořit krásnou promenádu pro pěší uprostřed náměstí. To se také konečně stane dostupné pro běžné Pražany,“ shrnul Adam Scheinherr, radní pro oblast dopravy a dodal: „Samotná nová tramvajová trať znamená velký krok pro stabilizaci pražské tramvajové sítě, alternativní tratě v centru umožní rozvoj dalších tramvajových tratí na okrajích Prahy.“

V původním návrhu z roku 2005 byla tramvajová trať vedená středem náměstí. Nyní je trať navrhovaná v místech, kde dnes jezdí pouze auta.

Aktualizovaný projekt stále počítá se snížením počtu parkovacích míst. Díky tomu dojde k rozšíření chodníků. Přibude nové stromořadí, promenáda a nový pruh pro cyklisty v každém směr. Zmíněné cyklistické úpravy navazují na existující cyklistické úpravy mezi Historickou a Novou budovou Národního muzea.

Na samotnou realizaci si Pražané ještě pár měsíců počkají. „Je pro nás prioritou, aby úprava Václavského náměstí přestala být pouze projektem na papíře. Dolní část náměstí se začne měnit již na jaře příštího roku. Dali jsme si za cíl proměnit k lepšímu významná pražská náměstí. Po Malostranském, Karlově, Vítězném a Mariánském přichází konečně na řadu i Václavské,“ říká první náměstek primátora Petr Hlaváček.

Foto Jakub Cigler Architekti

Štítky Praha, Václavské náměstí, tramvaj, tramvajová dráha, Pražský magistrát, Adam Scheinherr, Petr Hlaváček, Národní muzeum

VIZUALIZACE: Jak bude vypadat Václavák po rekonstrukci? Vrátí se tramvaje a přibydou stromy  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.