Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Po celém Česku se dnes uskuteční akce na podporu demokracie

Přes 130 pochodů, výšlapů nebo výletů se dnes uskuteční po celé České republice v rámci akce Kroky pro demokracii pod záštitou spolku Milion chvilek. V Praze se bude konat od 16:00 happeningový pochod z Václavského náměstí na Kampu určený zejména pro zastánce hlubší evropské integrace a ochrany životního prostředí. Na akcích mají lidé také vyjádřit obecnou podporu demokracii a soudržnosti. Například v Brně po krátkém pochodu městem zazní projevy o ukončení trestního stíhání premiéra Andreje Babiše (ANO) v kauze Čapí hnízdo. Akce se dále konají třeba v Olomouci, Ostravě, Karlových Varech nebo Jihlavě.

Lokální organizátoři podle místopředsedy Milionu chvilek Benjamina Rolla akce pojali po svém a rozhodují sami o tom, co konkrétně plánují a jakým způsobem obyvatele zvou. Vzhledem k tomu, že pražské městské státní zastupitelství nedávno zastavilo trestní stíhání Babiše i dalších obviněných v případu dotace pro farmu Čapí hnízdo, Milion chvilek pořadatele a účastníky lokálních událostí vyzval, že mohou akci pojmout i jako veřejnou výzvu k vysvětlení tohoto rozhodnutí. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman může usnesení zrušit, na přezkoumání má tři měsíce.

V Brně se lidé chystají na krátký pochod z Malinovského náměstí, který bude zakončen projevy týkajícími se zmíněné kauzy. V Jihlavě se účastníci vydají po památných místech města, která jsou propojena osudy lidí bojujících za svobodu a demokracii. V Karlových Varech po procházce lázeňskými lesy lidé u sochy Tomáše Garrigua Masaryka přečtou společné prohlášení, v olomouckém letním kině se uskuteční diskuse o klimatu i nezávislých médiích.

Několik akcí se uskuteční i v zahraničí, například v Edinburghu, Hamburku, Káthmándú, Marseille, Tallinnu nebo na Ibize.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, demonstrace, společnost, Babiš, demokracie, Česko, Milion Chvilek, Andrej Babiš, Brno, Karlovy Vary, Jihlava, ANO 2011, Čapí hnízdo, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po celém Česku se dnes uskuteční akce na podporu demokracie  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.