Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Toužím po obhajobě, udělám pro ni maximum, těší se na Chibu Martin Šonka

Akrobatického pilota Martina Šonku čeká jeden z nejzvláštnějších víkendů v jeho profesionální kariéře. Potřetí za sebou bude usilovat o titul šampiona Red Bull Air Race v úplně posledním závodě sezony. Před kláním v japonské Chibě cítí maximální odhodlání a motivaci obhájit loňské celkové vítězství.

Když finále, tak se vším všudy. Když drama, tak pořádné. Martin Šonka se opět popere o první místo v celkovém pořadí Red Bull Air Race až v posledním závodě aktuální sezony. Před dvěma lety byl nad síly českého akrobatického pilota Japonec Yoshihide Muroya. V loňském roce si Šonka konečně došel pro vysněný titul, když o pět bodů porazil Austalana Matta Halla. Letos se pokusí o obhajobu.

„Rozhodně do toho půjdeme s touhou po obhajobě, o tom není řeč. Díky tomu, že je to poslední závod, tak motivace je veliká. Chceme co nejlepší výsledek. Obecně s motivací nemám problém v žádném závodě, takže ta bude naprosto maximální,“ vysvětlil Martin Šonka, který v úterý dorazil do dějiště závodu.

O titulu rozhodne nervozita

Od roku 2014 se žádnému z pilotů nepodařilo první místo obhájit. Jedenačtyřicetiletý Čech může být po letech první, komu se to podaří. V současnosti je na prvním místě celého seriálu, šanci na úspěch mají ale v první trojce všichni. Soupeři mu budou opět osudoví Hall s Muroyou, který navíc nastoupí před domácím publikem.

„Pro nás je výhoda, že třetí sezonu v řadě bojujeme o titul mistra světa v úplně posledním závodě. Cítíme, že to, co děláme, děláme dobře. Známe situace, kdy jsme na konci něco ztratili nebo získali. Zkušenosti z minulých let jsou výhoda, ale hlavní roli bude hrát nervozita a stres. Uvidíme, jak se s tím kdo vypořádá,“ popisuje současný stav nejlepší český akrobatický pilot posledních let.

Kromě soupeřů bude českému favoritovi ztěžovat závodní podmínky i počasí. Všeobecně se očekává veliká vlhkost vzduchu, silný vítr vanoucí od moře a v neposlední řadě velké horko. Šonka i jeho tým sice doufají, že se počasí oproti prvním letům příliš nezhorší, ale sám pilot přiznává, že umí zaletět i ve ztížených podmínkách.

Vše pro výsledek

„Horko bude ubírat na výkonu letadla a bude snadnější to „utrhnout“ v zatáčkách nebo ve vertikálních manévrech. Musíme si na to zvyknout za těch pár tréninkových letů, než se začne závodit. Doufám, že nebude pršet, i když nám to docela vyhovuje,“ potvrdil první závodník průběžného pořadí.

Velkou výhodu bude podle Martina mít domácí Muroya, aktuálně třetí s desetibodovou ztrátou na čelo, neboť má letadlo k dispozici již více než týden. Ostatní závodníci si budou muset na japonské podnebí zvyknout daleko rychleji. „Na druhou stranu je to jeho domácí závod, bude na něj velký tlak japonských médií. Záleží na tom, jak to bude mít nastavené v hlavě. My se soustředíme jen a jen na sebe,“ dodal Šonka.

Zároveň slíbil fanouškům, kteří ho vytrvale podporují na všech zastávkách i u televizních obrazovek, že pro obhajobu titulu udělá vše, co bude v jeho silách. „Chtěl bych fanouškům hrozně moc poděkovat za všechny ty roky, co nám fandili a sledovali nás. Ať už závod dopadne jakkoli, tak děkuji a slibuji, že udělám maximum pro nejlepší výsledek,“ vysvětlil před startem závěrečného závodu letošní sezony Martin Šonka.

Tisková zpráva | Foto Samo Vidic/Red Bull Content Pool

Štítky RedBull, Martin Šonka, letectví, motivace, akrobatický pilot, Red Bull Air Race, Jošihide Muroja, Red Bull

Toužím po obhajobě, udělám pro ni maximum, těší se na Chibu Martin Šonka  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.