Počasí dnes22 °C, zítra14 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Před 25 lety zahájila provoz Linka bezpečí

Před čtvrt stoletím, 1. září 1994, zahájila v Praze-Bohnicích provoz Linka bezpečí, kterou zřídila nadace Naše dítě na pomoc dětem a mladým lidem ve složitých životních situacích. Linka nyní provozuje i Rodičovskou linku určenou nejen rodičům, ale všem dospělým se starostí o dítě. Denně její zaměstnanci přijmou 400 až 500 hovorů. U telefonů pracuje kolem 100 odborných konzultantů.

Při zrodu Linky bezpečí stála Nadace Naše dítě a především Zuzana Baudyšová, Jarmila Knight a David Marx, rádcem při zakládání Linky bezpečí byl profesor Jiří Dunovský, který s myšlenkou založit linku telefonické krizové intervence na britském modelu přišel.

Linka bezpečí začínala na šesti terminálech a dovolat se na její první číslo 855 44 33 mohly zdarma nejprve jen pražské děti, od roku 1997 na nové číslo 800 155 555 zdarma děti již z celé ČR. Možnost bezplatného dovolání jak z pevných, tak z mobilních sítí umožňuje českým dětem společnost O2 dodnes, nyní na jednotné číslo 116 111 (harmonizované v celé EU).

V roce 2001 zahájila provoz internetová poradna Linky bezpečí (dnešní e-mailová poradna), ve stejném roce vznikla i Rodičovská linka. V roce 2015 získala ocenění Neziskovka roku 2015 v kategorii velkých organizací.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, sociální, 1. září, Linka bezpečí, Zuzana Baudyšová, David Marx, Jiří Dunovský, Nadace Naše dítě, Evropská unie, O2 Czech Republic, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Před 25 lety zahájila provoz Linka bezpečí  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.