Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Zeman jmenoval Zaorálka, skončil spor o výměnu ministra kultury

Prezident Miloš Zeman dnes jmenoval na Pražském hradě bývalého ministra zahraničí a někdejšího předsedu Poslanecké sněmovny Lubomíra Zaorálka (ČSSD) ministrem kultury. Skončil tak spor o výměnu šéfa ministerstva, který trval tři a půl měsíce. Sociální demokracie kvůli němu hrozila odchodem z vlády. Premiér Andrej Babiš (ANO) ještě dnes nového ministra uvede v Nosticově paláci do funkce.

Lubomír Zaorálek je český politik, v letech 2009 až 2018 místopředseda ČSSD a od ledna 2014 do prosince 2017 ministr zahraničních věcí Sobotkovy vlády. Od roku 1996 zasedá v Poslanecké sněmovně Parlamentu. V letech 2002–2006 působil jako předseda dolní komory. Po sametové revoluci byl v lednu 1990 kooptován do Sněmovny lidu Federálního shromáždění za Občanské fórum, v níž setrval do červnových voleb téhož roku.

Spor o ministra kultury začal v květnu, kdy podal demisi tehdejší šéf úřadu Antonín Staněk (ČSSD). Zeman ji ale odmítl přijmout a s jeho odvoláním otálel i poté, co mu návrh na změnu ve vládě zaslal Babiš. Staňka nakonec odvolal ke konci července, na jeho místo ale odmítl jmenovat kandidáta sociální demokracie Michala Šmardu. Poté, co se proti návrhu ČSSD postavil i premiér, se Šmarda kandidatury vzdal. Sociální demokraté následně navrhla na ministra kultury Zaorálka.

Ceremoniál na Pražském hradě dnes začal s téměř čtvrthodinovým zpožděním.

Autoři | Foto Facebook.com/Miloš Zeman

Štítky ČR, Zeman, vláda, kultura, personální, Zaorálek, ČSSD, Lubomír Zaorálek, Miloš Zeman, ministr kultury, Poslanecká sněmovna ČR, Andrej Babiš, Pražský hrad, ANO 2011, Antonín Staněk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zeman jmenoval Zaorálka, skončil spor o výměnu ministra kultury  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.