Počasí dnes22 °C, zítra20 °C
Sobota 11. května 2024  |  Svátek má Svatava
Bez reklam

Fischer apeloval na Čínu, aby se v Hongkongu zdržela násilí

Předseda senátního zahraničního výboru Pavel Fischer (nestraník) apeloval na Čínu, aby se v situaci kolem protestů v Hongkongu zdržela násilí a hledala smír. Uvedl to v otevřeném dopisu, který dnes odeslal čínskému velvyslanci v Praze Čang Ťien-minovi. Možné nasazení armády proti demonstrantům srovnal s invazí vojsk Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968.

"V noci ze 20. na 21. srpna 1968 vtrhla do naší země vojska tzv. spřátelených armád. Těžkou vojenskou technikou a násilím zničily touhu po dialogu i naději na tolik potřebné změny a reformy. Společenské dopady byly dalekosáhlé. Na dlouhá desetiletí zavládlo bezčasí, normalizační šeď a úpadek," uvedl Fischer.

Podle něj jsou obyvatelé Hongkongu nyní v podobné situaci jako občané Československa v období pražského jara, když chtějí svobody, ale obávají se vojenské intervence. "Vyzývám vládu Čínské lidové republiky, aby se zdržela násilí, hledala smír a naslouchala svým občanům. Z vlastní bolestivé zkušenosti víme, že násilné potlačení společenských požadavků způsobí pouze utrpení, zklamání a v nejhorším případě ztráty na životech," napsal senátor.

Čínský velvyslanec v Británii Liou Siao-ming ve čtvrtek řekl novinářům, že pokud se situace v Hongkongu bude dál zhoršovat, Čína použije svou sílu k potlačení protestů. Obvinil také blíže neurčené zahraniční síly, že protesty v Hongkongu podněcují.

Hongkong, někdejší britská kolonie a nyní čínské území pod zvláštní správou, zažívá už více než dva měsíce velké demonstrace. Začaly jako protest proti zákonu o vydávání trestně stíhaných do pevninské Číny, časem ale přerostly v požadavek větší demokratičnosti politického systému a odchodu správkyně Hongkongu Carrie Lamové. Demonstranti se obávají toho, že zvláštní práva, která má Hongkong garantovaná do roku 2047, bude komunistická Čína dál omezovat. Peking do oblasti sousedící s Hongkongem přesouvá polovojenské síly.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, Čína, diplomacie, senát, demonstrace, Fischer, Hongkong, násilí, Pavel Fischer, protest, Invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa, Praha, Pražské jaro, Carrie Lamová, Československo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fischer apeloval na Čínu, aby se v Hongkongu zdržela násilí  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.