Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Senátoři odmítli snahu uznat okupanty z roku 1968 za veterány

Ústavní činitelé by podle senátorů ze zahraničního výboru měli odmítnout ruskou snahu uznat zákonem účastníky sovětské okupace Československa z roku 1968 za válečné veterány. Výbor dnes tento postoj doporučil za týden přijmout horní komoře Parlamentu. Označil ruský záměr za porušení česko-ruské smlouvy o přátelství a spolupráci. Mohl by to být podle výboru také další ruský pokus o legalizaci podobných násilných akcí.

Ruský záměr už odsoudili prezident Miloš Zeman a ministerstvo zahraničí. Záležitostí se má odpoledne zabývat také Sněmovna na své schůzi, která by podle lidovce Mariana Jurečky měla vyjádřit nesouhlas s postupem ruského parlamentu.

Návrh novely o vojenských veteránech Ruské federace je podle senátního výboru odůvodňován tím, že jejich vpád do Československa 21. srpna 1968 byl oprávněným vstupem v souvislosti s plněním úkolů při potlačení pokusu o státní převrat. Výbor konstatoval, že by to znamenalo "vážné porušení smlouvy o přátelských vztazích a spolupráci mezi Českou republikou a Ruskou federací".

Podle této smlouvy obě země vyjádřily vůli skoncovat s totalitní minulostí spojenou právě s okupací v roce 1968. Okupace byla podle smlouvy nepřípustným použitím síly proti Československu a následné setrvávání sovětských vojsk na československém území bylo neospravedlnitelné.

Senátoři z výboru vyjádřili obavu, že by po zkušenostech s ruským obsazením části území Gruzie a Ukrajiny včetně anexe Krymu mohla být novela dalším pokusem směřujícím k "legalizaci jakéhokoli podobného násilného aktu". Vláda by proto podle výboru měla věc probrat na jednání příslušných orgánů OSN a projednat se spojenci v NATO a EU.

Vojska pěti států Varšavské smlouvy v čele se sovětskou armádou obsadila v srpnu 1968 Československo, aby potlačila pokus liberálního křídla komunistické strany o reformu systému.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) v pondělí na twitteru napsal, že okupace Československa byla v příkrém rozporu s mezinárodním právem. Zeman požádal o vysvětlení ruského velvyslance, kterého pozval na 13. června na Pražský hrad. Senát se bude záležitostí zabývat o den dříve.

Autoři

Štítky ČR, Rusko, senát, diplomacie, historie, armáda, 1968, výbory, Československo, vojenská okupace, Parlament České republiky, Miloš Zeman, Marian Jurečka, Poslanecká sněmovna ČR, Ministerstvo zahraničních věcí České republiky, Invaze vojsk Varšavské smlouvy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Senátoři odmítli snahu uznat okupanty z roku 1968 za veterány  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.