Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Zeman nepřijal demisi Staňka, Hamáček navrhne místo něj Šmardu

Prezident Miloš Zeman nepřijal demisi ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD). Oznámil mu to na dnešní schůzce na Pražském hradě, informoval v tiskové zprávě mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Zdůvodnil to tím, že Staněk odhalil na ministerstvu kultury "závažná ekonomická pochybení" a neměl by být za tato odhalení trestán.

"Důvodem je to, že docent Antonín Staněk odhalil na ministerstvu kultury závažná ekonomická pochybení a neměl by být za tato odhalení trestán tím, že na něj bude vyvoláván tlak, aby ze své funkce odešel," uvedl mluvčí Hradu.

Staněk v polovině měsíce oznámil, že rezignuje ke konci května poté, co čelil kritice za odvolání ředitelů Národní galerie Praha Jiřího Fajta a Muzea umění Olomouc Michala Soukupa. Fajt dnes v reakci na Zemanovo rozhodnutí sdělil, že takový krok čekal. "Kolečko politických eskapád se tímto uzavřelo. Každému tak musí být jasné, proč jsem byl na základě vykonstruovaných obvinění odstraněn," uvedl. V médiích se jako o možném důvodu Staňkova rozhodnutí odvolat Fajta spekulovalo o tom, že chtěl vyhovět Zemanovi v jeho dlouhodobém sporu s Fajtem.

Předseda ČSSD Jan Hamáček krátce na to oznámil, že požádá ve středu premiéra Andreje Babiše (ANO), aby Zemanovi navrhl odvolání Staňka. Místo něj by se měl novým ministrem kultury stát místopředseda ČSSD a starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda.

Předtím, než Staněk svou rezignaci oznámil, jeho konec požadovalo několik petic, otevřených dopisů i opozice. Staněk v rezignačním dopise uvedl, že svou rezignací vyhověl Hamáčkově výzvě. Ze jeho setrvání ve funkci se dnes na setkání se Zemanem vyslovil i předseda komunistů Vojtěch Filip.

Autoři | Foto mkcr.cz

Štítky ČR, Zeman, vláda, kultura, Staněk, Fajt, Antonín Staněk, Miloš Zeman, Jan Hamáček, Michal Šmarda, ČSSD, Jiří Fajt, Jiří Ovčáček, Pražský hrad, Národní galerie v Praze, Muzeum umění Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zeman nepřijal demisi Staňka, Hamáček navrhne místo něj Šmardu  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.