Počasí dnes22 °C, zítra14 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Babiš bude jednat o dvojí kvalitě s nadnárodními koncerny

Premiér Andrej Babiš (ANO) se dnes ráno na Úřadu vlády sejde se zástupci nadnárodních potravinářských koncernů, bude s nimi jednat o dvojí kvalitě potravin. Podle dostupných informací na jednání budou například zástupci firem Unilever nebo Nestlé. Premiér se kvůli tomuto problému minulý týden setkal se zástupci obchodních řetězců a Potravinářské komory ČR.

Ředitel pro zemědělskou politiku a strukturální fondy Potravinářské komory David Fajfr, který bude také na jednání, řekl, že tlak na kvalitu potravin musí vytvořit především spotřebitelé. "Problém se netýká českých potravinářů, kteří neřeší dvojí kvalitu, protože většina se na západní trhy nedostane. Týká se to velkých nadnárodních korporací," uvedl.

Nadnárodní společnosti údajně českým obchodníkům nedovolují nakoupit si v zahraničí zboží určené pro západní trhy. Pokud by se o to u některých výrobků snažili, výrobci by jim údajně nedodali ani další zboží.

Vláda bude v pondělí jednat o návrhu novely zákona o potravinách, kde by mělo být ustanovení, podle kterého bude na český trh zakázáno uvádět potraviny označené totožně jako potraviny uváděné na trh v jiném členském státě, ač budou mít odlišné složení nebo vlastnosti. Hrozit by za to měla pokuta až 50 milionů korun.

"To, co se nyní ale dostalo do zákona, a týká se povinného označování, úplně problematiku nevyřeší. Spotřebitelům dá ale alespoň informace o tom, že si kupují zboží, které je jiné, než které se prodává na západ od nás," dodal Fajfr.

Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR uvedl, že předal ministru průmyslu a obchodu Karlu Havlíčkovi (za ANO) návrhy na změny tří zákonů. V novele zákona o potravinách chce, aby odpovědnost za nabízení různých variant potravin pod stejným obalem byla na výrobci, nikoliv na obchodníkovi. "Jak jsme opakovaně uvedli, obchod nemá možnost zjistit, zdali se daná potravina vyrábí ve více variantách, a nemá možnost zkontrolovat, zdali jsou jednotlivé varianty na evropském trhu nabízeny ve shodných či zdánlivě shodných obalech nebo ne," řekl prezident svazu Tomáš Prouza. Ministerstvo zemědělství by pak podle něj mělo vydat vyhlášku, jaké úpravy potravin se budou už považovat za odlišnou verzi. Svaz chce také změnit zákon o ochraně spotřebitele, aby se zákaz dvojí kvality vztahoval i na nepotravinářské výrobky, a novelu zákona o významné tržní síle, aby bylo bránění dovozu západních verzí výrobků nekalou praktikou definovanou v zákoně.

Autoři | Foto Facebook.com/AndrejBabis

Štítky ČR, Babiš, potraviny, trh, jídlo, Andrej Babiš, ANO 2011, Potravinářská komora České republiky, Nestlé, Unilever, Úřad vlády České republiky, Karel Havlíček, Tomáš Prouza, Ministerstvo zemědělství České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Babiš bude jednat o dvojí kvalitě s nadnárodními koncerny  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.