Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Staněk ke konci května skončí ve funkci ministra kultury

Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) ke konci května rezignuje na svou funkci. Informaci serverů Blesk.cz, Novinky.cz a Seznam Zprávy.cz potvrdily zdroje ze sociální demokracie. Staněk se v posledních týdnech ocitl pod tlakem kvůli odvolání ředitelů Národní galerie Praha (NGP) Jiřího Fajta a Muzea umění Olomouc (MUO) Michala Soukupa. Jeho konec požadovalo několik petic, otevřených dopisů i opozice.

Užší vedení sociální demokracie minulý týden Staňkovi uložilo, aby do konce května připravil výběrová řízení na šéfy NGP a MUO. Staněk dostal také za úkol, zklidnit situaci v kultuře. Předseda ČSSD a vicepremiér Jan Hamáček se dosud ministra kultury zastával a odmítal, že by navrhl jeho odvolání. Podle zdrojů Hamáček se Staňkem situaci probral znovu před svým odjezdem do Ázerbájdžánu, kde je v současnosti na návštěvě.

Staněk šéfy galerie a muzea odvolal 18. dubna. Krátce poté zástupci kulturních institucí a umělci sepsali petici za jeho odvolání. K pondělku ji podepsalo téměř 7000 lidí. V petičním výboru jsou například producent a režisér Václav Marhoul, dokumentaristka Olga Sommerová nebo ředitel Centra současného umění DOX Leoš Válka. Odvolání Fajta a Soukupa kritizovala i sněmovní opozice.

Staňkův konec bude znamenat sedmou změnu pro Babišův kabinet za 11 měsíců fungování. Poslední ministerské změny se uskutečnily 30. dubna, kdy prezident Miloš Zeman jmenoval nové ministry spravedlnosti, průmyslu a obchodu a dopravy. Uskutečnily se také změny v obsazení vicepremiérů.

Autoři | Foto Facebook.com/Antonín Staněk

Štítky ČR, vláda, kultura, ČSSD, Staněk, personální, Antonín Staněk, ministr kultury, Jiří Fajt, Národní galerie v Praze, Muzeum umění Olomouc, Muo, Jan Hamáček, Ázerbájdžán, Miloš Zeman

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Staněk ke konci května skončí ve funkci ministra kultury  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.