Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Taxikáři varují: Chystaná novela zákona sníží profesionalitu řidičů taxi

Novela zákona o silniční dopravě, která řeší pravidla provozu taxi v tomto oboru, sníží profesionalitu řidičů, znevýhodní tradiční taxikáře a řidiče nebude možné kontrolovat. Může to způsobit i dopravní kolaps. V reakci na novelu, která prošla prvním čtením ve Sněmovně, to napsalo Sdružení českých taxikářů. Podle novely vozy taxi nebudou muset mít povinně taxametr, ale postačí mobilní aplikace, a budou muset být vybaveny evidenční nálepkou a nikoli střešní svítilnou. Taxikáři navíc nebudou muset podstupovat zkoušky z místopisu.

"Liberalizace povede k její rapidní deprofesionalizaci. A tak taxislužbu zasáhne stejný fenomén známý například ze stavebnictví, kde tato pracovní síla vytlačila profesionály, kteří nebyli schopni čelit nízké hodinové mzdě," píše sdružení. "Službu budou vykonávat levné pracovní síly, hlavně z východu, které nikdo neprověří. Už dnes jezdí spousta dopravců na cizí registraci za úplatu a nikdo je zkontrolovat nemůže, protože prohlásí, že jedou soukromě," dodávají.

U označení nálepkou je podle sdružení problém, že ta na rozdíl od střešní svítilny neříká, zda řidič nabízí přepravní služby. "V případě kontroly bude prakticky nemožné řidiči prokázat, zda provozuje přepravní službu," tvrdí.

V Praze podle údajů magistrátu působí 9800 taxikářů, další skoro 3000 šoférů jezdí pro alternativní přepravce Uber a Bolt (dříve Taxify). Řidiči klasické taxislužby proti novele několikrát protestovali. Naposledy to bylo začátkem dubna, kdy několik desítek taxikářů prošlo ze Strahova na Malostranské náměstí.

Nebezpečné je podle taxikářů zrušení zkoušek z místopisu. "Jezdit ve městě dle navigace na profesionální úrovni je velmi nebezpečné... Naopak by zde byla potřeba státní zkouška ze způsobilosti včetně praktické zkoušky z řidičských dovedností, znalosti českého jazyka a základů jednoho světového jazyka na úrovni středně pokročilý, zkouška ze znalosti legislativy, první pomoci, elementární psychologie a jednání se zákazníkem," píší.

Zrušení povinnosti mít taxametr nastaví nerovné podmínky. Klasická taxi jej budou muset mít, ale řidičům alternativních taxislužeb postačí aplikace. Zatímco klasické taxi bude podléhat regulaci cen ze strany měst, alternativních přepravců se podle taxikářů týkat nebude.

Vozidla podle nich také najezdí spousty kilometrů bez zákazníků, protože na rozdíl od běžných taxikářů nečekají na zákazníky v ulicích. "Deregulace i pád cen snadno způsobí dopravní kolapsy. Podobnou zkušenost nedávno udělal New York, kde vedle cca 50 tisíc profesionálů jezdilo až 130 tisíc amatérů," píše se v prohlášení.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, MHD, sněmovna, správa, taxi, Praha, Uber, New York

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Taxikáři varují: Chystaná novela zákona sníží profesionalitu řidičů taxi  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.