Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Sníh odřízl Boží Dar, vypadává elektřina, kloužou silnice

Husté sněžení a vítr dnes znemožnily dopravu do krušnohorského Božího Daru a způsobily výpadky dodávek elektřiny v tisících domácností. Tvoří se sněhové jazyky, na horách i závěje, hasiči zasahují u nehod na kluzkých vozovkách. Uzavřeny byly všechny silnice do Božího Daru včetně sousedního hraničního přechodu do Německa. Kvůli problémům na rakouské straně byl dopoledne omezen průjezd přes hraniční přechod Dolní Dvořiště. Některé silnice jsou stále uzavřené pro kamiony, klouzat mohou dálnice.

Těžký sníh láme stromy a větve, hasiči k nim měli desítky výjezdů hlavně v Libereckém kraji a na Vysočině. Kvůli poruchám na elektrickém vedení je bez proudu 11 tisíc míst. Spadlé stromy zastavily provoz na některých železničních tratích. V nižších polohách je na silnicích často rozbředlý sníh, výše může být uježděná vrstva sněhu s posypem. Řidiči by měli jezdit podle silničářů velmi opatrně.

Extrémně špatné podmínky jsou ve vyšších polohách Krušných hor. Na Božím Daru ráno ve sněhové vánici několik aut zcela zapadlo. Město žádá řidiče, aby tam nejezdili. Omezen je provoz sousedních lyžařských areálů a skibusů. Uzavřena je také silnice z Přebuzi na Rolavu a z Jindřichovic na Háj na Sokolovsku, neprůjezdné jsou kratší úseky silnic nižších tříd na Chomutovsku, Mostecku a Teplicku. Kamiony se v Krušných horách nedostanou po hlavní silnici z Chomutova přes Horu sv. Šebestiána do Německa, osobní auta projedou jedním pruhem. Problémy mají nákladní auta při vyjíždění kopců z Děčína směrem na Nový Bor.

Na Vysočině zavřelo vyprošťování kamionů silnici 34 u Jitkova na Havlíčkobrodsku a silnici 19 u Divišova na Žďársku. Na kluzkou vozovku upozorňují podle policejní mluvčí Dany Čírtkové řidiči na dálnici D1, klouže to také v asi sedmikilometrovém úseku silnice 38 u Stonařova na Jihlavsku. Popadané stromy a větve na silnicích hasiči v kraji odstraňovali na dvacítce míst, především na Žďársku. Provoz omezily stromy i na železnici, na hlavní trati na Brno mezi Žďárem nad Sázavou a Skleným nad Oslavou a mezi Žďárem nad Sázavou a Novým Městem na Moravě.

V Libereckém kraji spadané stromy ráno zablokovaly několik silnic a na čtyřech místech také železniční tratě v Jizerských horách a Krkonoších. Z nich byla ve 12:00 mimo provoz už jen trať mezi Smržovkou a Jiřetínem pod Bukovou. Problémy jsou hlavně v horách, přes noc napadlo dalších 30 centimetrů sněhu. Uzavřená zůstává pro nákladní dopravu nad 3,5 tuny silnice 10 z Tanvaldu na Harrachov a dál do Polska. Autobusy a osobní auta projedou.

Vedle silnice na Harrachov kamiony nemůžou ani na silnici I/56 mezi Frýdlantem nad Ostravicí na Frýdecko-Místecku a Horní Bečvou na Vsetínsku, která je jedním z hlavních tahů na Slovensko. Těžká nákladní vozidla nad 12 tun se musejí vyhnout rovněž úseku silnice 48 Rybí - Příbor na Novojičínsku, kde se pracuje na přestavbě na dálnici.

Na Vyškovsku neprojedou kamiony po silnici mezi obcemi Drnovice a Podomí, která je uzavřená pro vozidla nad 12 tun. Jen se sněhovými řetězy je sjízdná na Orlickoústecku silnice první třídy číslo 11 přes Suchý vrch, kde se nepoužívá sůl.

Silničáři ráno kvůli sněžení zasahovali s veškerou technikou na Jindřichohradecku, Prachaticku a Táborsku. Sněhové jazyky byly v noci například na Opavsku, Svitavsku a Domažlicku a nadále se tvoří třeba na Šumavě.

Bez elektřiny je kvůli sněžení a silnému větru v Česku víc než 11.000 odběratelů. Společnost ČEZ Distribuce k 11:00 evidovala 25 poruch na vysokém napětí a další poruchy na nízkém napětí, nejvíce jsou postiženy horské oblasti Libereckého a Královéhradeckého kraje. Poruchy jsou také v Ústeckém kraji v okolí Telnice, Měděnce a Perštejna a v Karlovarském kraji v okolí Stráže nad Ohří, Boče, Srní, Nejdku a Vřesové.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky počasí, náledí, sníh, ochalazení, leden, Boží Dar, elektřina, ČEZ, silnice, dálnice, Německo, Liberecký kraj, Dolní Dvořiště, Kraj Vysočina, Krušné hory, Harrachov

Sníh odřízl Boží Dar, vypadává elektřina, kloužou silnice  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.