Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Bývalý německý prezident Gauck získá Cenu Karla IV.

Bývalý německý prezident Joachim Gauck letos získá mezinárodní Cenu Karla IV., kterou společně udělují Univerzita Karlova a hlavní město Praha. Stane se tak jejím sedmým nositelem od roku 1993. V tiskové zprávě to dnes oznámila Univerzita Karlova. Gauck ocenění převezme 21. ledna v pražském Karolinu.

Nyní osmasedmdesátiletý Gauck byl německým prezidentem v letech 2012 až 2017. Byl první hlavou státu pocházející z někdejší komunistické Německé demokratické republiky. Během svého funkčního několikrát navštívil Česko, při své první návštěvě v roce 2012 jako první německý prezident přijel do Lidic, kde položil věnec u hrobu zavražděných mužů a poklonil se památce obětí. V roce 2014 se v Praze účastnil oslav 25. výročí sametové revoluce.

Cena Karla IV. vznikla v roce 1993 jako ocenění určené osobnostem, které svým kulturním, vědeckým nebo politickým dílem dosáhly evropského či univerzálního významu a přispěly jím k pozitivnímu směřování současné civilizace. Do roku 2002 ji převzalo pět lidí. V roce 2016 byla cena u příležitosti oslav 700. výročí narození Karla IV. obnovena, získal ji tehdy lucemburský velkovévoda Jindřich.

Součástí ocenění je bronzová plaketa, diplom a peněžní částka ve výši 200 tisíc korun.

Autoři | Foto Marcelo Camargo/ABr [CC BY 3.0 br (https://creativecommons.org/licenses/by/3.0/br/deed.en)], via Wikimedia Commons

Štítky Joachim Gauck, Česká republika, Německo, Karel IV., Karel IV. Lucemburský, ocenění, Univerzita Karlova, Praha, Karolinum, Sametová revoluce, Česko, Německá demokratická republika, Lidice

Bývalý německý prezident Gauck získá Cenu Karla IV.  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.