Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

VOLBY 2018: Piráti v Praze stále chtějí primátora, nabízejí partnerům čtyři radní

Piráti v Praze přišli s nabídkou pro možné koaliční partnery v Praze, podle které by TOP 09 a STAN a Praha Sobě dostaly po čtyřech místech v pražské radě včetně náměstků a Piráti obsadili dvě místa a post primátora. Médiím to řekl lídr Pirátů v Praze Zdeněk Hřib. Nabídku už ostatním stranám sdělili, zatím bez reakce. Programovými prioritami strany jsou transparentnost magistrátu, digitální služby pro občany a řešení bytové situace. O místo primátora projevily zájem i ostatní strany. Lídr hnutí Praha Sobě Jan Čižinský dnes ve vysílání Českého rozhlasu Plus ale uvedl, že jsou ochotni na postu primátora netrvat.

Podle Hřiba jde o velkorysou nabídku a ústupek ze strany Pirátů s ohledem na to, že ze tří uskupení zvažované koalice mají nejvyšší volební zisk. Piráti se umístili druzí po ODS se 17,1 procenta a mají 13 mandátů v 65členném zastupitelstvu. Praha Sobě získala 16,6 procenta a rovněž 13 mandátů, stejný počet křesel má i TOP 09 a STAN za 16,3 procenta hlasů.

Nabídku už Piráti odeslali ostatním stranám a budou s ní pracovat v nadcházejících jednáních. Dnes se mají sejít s hnutím ANO, již však avizovali, že koalice s Praha Sobě a TOP 09 a STAN je pro ně preferovanou variantou a o jiných by uvažovali jen v případě, že by z jednání sešlo.

Pokud jde o to, jaké gesce by v radě obsadili, vyplývají podle lídra Pirátů z jejich programových priorit. Zatím nicméně nechce předjímat a případná podoba nové rady by vzešla z dalších vyjednávání.

Zájem o post primátora už deklaroval lídr Prahy Sobě Jan Čižinský s tím, že dostal nejvíce preferenčních hlasů. Tento argument Piráti odmítají. O pozici primátora bude zřejmě usilovat i koalice TOP 09 a STAN, její zástupci to nevyloučili.

Čižinský dnes po zveřejnění nabídky Pirátů ve vysílání Českého rozhlasu Plus zopakoval, že má logiku, aby post primátora připadl člověku, který dostal nejvíce hlasů voličů a má největší zkušenosti s pražskou komunální politikou, tedy jemu. Dodal nicméně, že v zájmu zdárného zakončení jednání jsou ochotni na primátorovi netrvat.

Lídr Praha Sobě rovněž uvedl, že Piráty nabídnuté rozložení hlasů v radě považuje za přirozené a logické. "Pokud je ze zákona rada jedenáctičlenná a všechny subjekty mají stejný počet zastupitelů, tak vlastně ani jiné aranžmá by nebylo možné," uvedl.

Expertní týmy Pirátů a Prahy Sobě se tento týden začnou scházet nad programovými otázkami, přizvat k jednáním chtějí i TOP 09 a STAN. Hřib dnes rovněž uvedl, že Piráti trvají na tom, aby členové vedení města nekumulovali politické funkce. To může být problém v případě Čižinského, který se zdráhá vzdát funkce starosty Prahy 7, kde jím vedená Praha 7 Sobě získala ve volbách 55,5 procenta hlasů. "Z mého pohledu je míč momentálně na jeho straně hřiště," řekl Hřib.

Autoři | Foto Piráti

Štítky volby, zastupitelstvo, kandidát, strana, politika, senát, Zdeněk Hřib, primátor, Praha, Česká pirátská strana, Praha sobě, TOP 09, Starostové a nezávislí, rada, Jan Čižinský, Český rozhlas Plus

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2018: Piráti v Praze stále chtějí primátora, nabízejí partnerům čtyři radní  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.