Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 13. května 2024  |  Svátek má Servác
Bez reklam

PRŮZKUM: Obyvatelé krajů hodnotí nejlépe hejtmana Bernarda z ČSSD

Obyvatelé krajů hodnotí nejkladněji působení plzeňského hejtmana Josefa Bernarda (ČSSD), kdežto nejméně pozitivně jihomoravského hejtmana Bohumila Šimka (ANO). Vyplývá to ze zářijového průzkumu agentury STEM/MARK. Bernarda kladně ohodnotila více než polovina obyvatel, Šimka jen asi třetina. Do průzkumu zařadila agentura i pražskou primátorku Adrianu Krnáčovou (ANO), která měla ještě horší výsledek než Šimek. Kladně ji ohodnotila jen čtvrtina dotázaných.

Příznivý dojem z působení hejtmana Plzeňského kraje Bernarda má podle průzkumu 59 procent obyvatel regionu. Druhý byl hejtman Vysočiny Jiří Běhounek (ČSSD) s 56 procenty kladných hodnocení a třetí zlínský hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL) s 54 procenty. V minulém průzkumu prováděném v červnu vedla žebříček podle STEM/MARK karlovarská hejtmanka Jana Mračková Vildumetzová (ANO), která ale nyní skončila na čtvrtém místě s 50 procenty.

Na opačném konci žebříčku jsou jihomoravský hejtman Šimek s 31 procenty kladných hodnocení a královéhradecký hejtman Jiří Štěpán (ČSSD) se středočeskou hejtmankou Jaroslavou Pokornou-Jermanovou (ANO) shodně s 32 procenty.

Hejtmani s nejmenším podílem pozitivních hodnocení patří zároveň k nejméně známým hejtmanům. Šimka a Štěpána nezná, nebo nedovede jejich působení posoudit polovina dotázaných a Jermanovou 42 procent. Naopak u tří nejkladněji hodnocených - Bernarda, Běhounka a Čunka - uvedlo pouze 17 až 27 procent lidí, že je nezná, či nedokáže posoudit.

V průzkumu se agentura ptala také na působení primátorky Prahy Krnáčové. O ní se pozitivně vyjádřila jen čtvrtina obyvatel a 20 procent lidí uvedlo, že ji nezná, či nedovede zhodnotit. Krnáčová je v současnosti na konci čtyřletého funkčního období, zatímco hejtmani teprve v polovině. Nové vedení hlavního města vzejde z říjnových obecních voleb

Průzkum zjišťoval i názor lidí na zlepšení života v regionu. Nejlépe se lidé vyjadřovali o Zlínském kraji, kde se život zlepšil od krajských voleb v roce 2016 podle 77 procent obyvatel. Na posledním místě byl Ústecký kraj s 54 procenty kladných vyjádření. Na nejnižších příčkách žebříčku skončila také Praha, život ve městě se za poslední dva roky zlepšil podle 61 procent lidí.

Průzkum prováděla agentura STEM/MARK od 10. do 20. září. Zúčastnilo se ho 2011 lidí ve věku nad 18 let.

Autoři | Foto Facebook Josefa Bernarda

Štítky hejtman, Josef Bernard, průzkum, ČSSD, Bohumil Šimek, ANO 2011, Adriana Krnáčová, Jiří Běhounek, Jiří Čunek, Jiří Štěpán, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

PRŮZKUM: Obyvatelé krajů hodnotí nejlépe hejtmana Bernarda z ČSSD  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.