Počasí dnes23 °C, zítra24 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Zemřel sbormistr Bambini di Praga Bohumil Kulínský

Ve věku 59 let zemřel někdejší sbormistr dětského sboru Bambini di Praga Bohumil Kulínský. Dnes odpoledne byl nalezen mrtvý v bytě v pražské Jungmannově ulici. Policie zjišťuje okolnosti, napsal server Blesk.cz. Kulínský byl v roce 2009 odsouzen za zneužívání nezletilých dívek, svou vinu vždy popíral.

Kulínský mladší patřil k velkým hvězdám české hudební scény, sbormistrem byli i jeho stejnojmenný otec (1910-1988) a matka Blanka (narozena 1935). Právě oni založili v roce 1973 Bambini di Praga. Kulínský vystudoval dirigování na pražské konzervatoři a brněnské JAMU a v 18 letech se ujal hlavního oddělení souboru.

V roce 1984 také zahájil spolupráci se Symfonickým orchestrem hlavního města Prahy FOK, na počátku 90. let založil a vedl Školu sborového zpěvu a v roce 1997 se na pět let stal šéfdirigentem opery pražského Národního divadla. Opakovaně byl zván k dirigování zahraničních orchestrů.

V listopadu 2004 policie Kulínského zadržela a obvinila z pohlavního zneužívání nezletilých dívek. Soud mu v lednu 2009 uložil trest 5,5 roku vězení. Nastoupil do něj v dubnu 2009, v červnu 2011 byl podmínečně propuštěn.

Sbor Bambini di Praga po téměř čtyřicetiletém působení v roce 2011 zanikl, vliv na to měla Kulínského kauza. Samotný Kulínský se v roce 2012 po několika letech vrátil na hudební scénu.

Autoři | Foto By No machine-readable author provided. Xkosk03~commonswiki assumed (based on copyright claims). [Public domain], via Wikimedia Commons

Štítky Bohumil Kulínský, Bambini di Praga, úmrtí, Praha, Janáčkova akademie múzických umění v Brně, Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK, Národní divadlo v Praze, policie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zemřel sbormistr Bambini di Praga Bohumil Kulínský  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.