Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Vyhledávání graffiti v centru Prahy usnadňuje malý elektromobil. Nelegální díla jsou přetírána speciální barvou

Jako boj s větrnými mlýny se jeví odstraňování graffiti v historickém centru Prahy. Různé tagy, tedy jednoduché jednobarevné podpisy autorů, se objevují nejen na soukromém majetku, ale také na budovách patřících městské části. Kvůli vyhledávání děl samozvaných umělců začalo město využívat speciální elektromobil, který automaticky graffiti vyhledává.

„Ulicemi Prahy 1 jezdí každý den malé elektroauto a za pomoci speciálně vyvinuté aplikace napojené na agendový portál eviduje každý výskyt graffiti a tagů. Aplikace ukáže pracovníkům, zda evidované graffiti je na majetku městské části, majetku hlavního města Prahy či majetku jiného vlastníka, který udělil městské části povolení k zásahu na svém majetku,“ popisuje radní Prahy 1 Richard Bureš (ODS).

Praha 1 vyhlásila válku samozvaným umělcům už v loňském roce, kdy rozjela program Antigraffiti, v rámci něhož začala překrývat výtvory na městském majetku. „Po zdokumentování poškození, kdy jsou fotografie v systému evidovány a následně odesílány do policejní databáze, a v případě, že jde o budovu se souhlasem, provede pracovník překrytí graffiti speciální barvou, která má vysoké krytí, ale nezničí původní materiál fasády,“ doplnil Bureš. Podle něho jde o překrytí dočasné, protože cílem je nejprve, s ohledem na vysokou koncentraci graffiti, území takzvaně léčit a až následně fasády plně obnovit. „Není nic horšího než investovat statisíce do nové fasády, kterou vám někdo za týden znovu zničí,“ shrnul radní.

Kromě překrývání se Praha 1 stará také o čištění pomocí páry a vysokého tlaku tam, kde to materiál poškozené památky dovoluje. Takto je kompletně vyčištěna například zeď u Vltavy na Kampě pod Hergetovou cihelnou a celý prostor hřiště v Masné.

Projekt Antigraffiti si vedení městské části chválí. Díky němu se podle Bureše podařilo vyčistit více ploch za méně peněz. Sám však přiznává, že najít pro komunitu sprejerů legální plochy v centru města není jednoduché. „S ohledem na historické centrum a území Pražské památkové rezervace je zřízení legální plochy v centru složitější. Legální plochy tak vznikaly a dále vznikají v rámci okolních městských částí tam, kde to umožní nejen místo, ale především pak materiál prostoru, na který je možné legální graffiti provádět. V centru se dá legální plochou nazvat legendární Lennonova zeď na Velkopřevorském náměstí,“ uzavřel.

Podle vedení městské části je připravována úprava zdi podél Vltavy U Sovových mlýnů a projekt Stínadla. Nemělo by ale jít o volné plochy pro prezentaci graffiti kohokoliv, ale o vytvoření stálé expozice uměleckého streetartu.

Štítky Praha, graffiti, sprejer, Praha 1, městská část, elektromobil, historické centrum Prahy, fasáda, materiál, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vyhledávání graffiti v centru Prahy usnadňuje malý elektromobil. Nelegální díla jsou přetírána speciální barvou  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.