Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Údržba parků stojí Prahu ve vedrech miliony. Jedno zalití stromu znamená i sto litrů vody

Velká sucha sužují nejen obce, ale také velká města. Plné ruce práce mají technické služby. Například každý strom v Praze spotřebuje jednorázově až 100 litrů vody. Praha se navíc snaží o stromy pečovat nadstandardně. Zalévání je pravidelné do pěti let po výsadbě stromu, v jiných městech je to obvykle dva až tři roky.

Ideální je intenzivní zalévání, aby se voda dostala až do spodních vrstev ke kořenům. Zalévání stromů je přitom velice nákladné, ve stromořadích je to obvykle 100 litrů na jeden strom v rámci údržby. V parcích dle potřeby 50 až 100 litrů na strom.

Zároveň také Technická správa komunikací osvěžuje ve vysokých teplotách pražské ulice. Denní spotřeba vody je zhruba 660 metrů krychlových a jeden kropicí vůz na jedno naplnění osvěží ulice o průměrné délce 17 kilometrů. Jeden takový den vyjde společnost na zhruba milion korun.

Pražský magistrát se také rozhodl v rámci vln veder začátkem srpna zvýšit peníze na kropení o 10 milionů korun. „V parném létě je potřeba zalévání u dvacetiletých nebo třicetiletých stromů intenzivnější než po zbytek roku. Běžný přísun vody jim nestačí, proto bylo nutné finance navýšit,“ vysvětlil radní Petr Dolínek.

Technická správa proto netrpělivě sleduje předpověď počasí. Současné vedro vystřídají ve čtvrtek odpoledne a večer v centrální části Česka ojedinělé silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím, v pátek pak ochlazení. Dnešní nejvyšší teploty budou na jihu a východě Moravy ještě ale šplhat k 34 stupňům Celsia a ve čtvrtek budou stejných hodnot dosahovat v celé republice.

Minulý týden podle zprávy vědeckého týmu InterSucho dosáhla rozloha Česka, kterou postihlo sucho, letošního maxima. Vysoké teploty v kombinaci s nedostatkem srážek způsobily, že na 63 procentech území je stav sucha extrémní či výjimečný, celkově je sucho na 92 procentech území, vyplývá ze zprávy, kterou poskytl bioklimatolog Miroslav Trnka. Rozloha České republiky je 78 866 kilometrů čtverečních, sucho tedy postihlo přes 72 tisíc kilometrů čtverečních. 

Foto praha.eu

Štítky Praha, park, vedro, sucho, zalévání, strom, Česko, Technická správa komunikací hl. m. Prahy, Pražský magistrát, Miroslav Trnka, Petr Dolínek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Údržba parků stojí Prahu ve vedrech miliony. Jedno zalití stromu znamená i sto litrů vody  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.