Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Co skrývá Malostranské náměstí? Podle archeologů nejstarší počátky Prahy

Kus historie staré Prahy skrývá Malostranské náměstí. V souvislosti s jeho připravovanou rekonstrukcí město provedlo archeologickou sondu v jeho horní části. Poslední nálezy potvrzují, že se jedná o jednu z nejzajímavějších lokalit na území celé Prahy.

„Několik metrů mocné historické souvrství s pozůstatky starobylých staveb představuje unikátní zdroj informací o minulosti města v širokých souvislostech a zasluhuje zvýšenou pozornost a ochranu,“ uvádí vedoucí Odboru archeologie pražského pracoviště Národního památkového ústavu Jaroslav Podliska.

Pozoruhodné nálezy a nové informace o dávné minulosti tohoto místa přinášejí již po mnoho let především archeologické výzkumy odborníků. Z nich vyplývá, že malostranský areál byl nejpozději od 9. století centrem zdejšího osídlení, ze kterého se v průběhu staletí postupně vyvinulo velkoměsto Praha. „Není dokonce ani vyloučeno, že právě zdejší tradice pražení železných rud a následné výroby železa, archeologicky prokázaná již v dobách pravěkých, se mohla odrazit ve jménu Prahy,“ dodává archeoložka Jarmila Čiháková.

Řadu důležitých informací o památkách skrytých pod dlažbou ještě nemají archeologové k dispozici a přinesou je teprve další výzkumy, které jsou naplánovány na podzim tohoto roku.

Například není zcela znám rozsah nejstaršího raně středověkého opevnění dnešní Malé Strany, které bylo již prokázáno na několika místech po obvodu dnešního náměstí. „Podrobnosti o pravěkém osídlení Malostranského náměstí nejsou zatím dostatečně osvětleny. Archeologické výzkumy doložily, že prostor náměstí byl v průběhu středověku využíván k různým účelům. Vedle nálezů raně středověkého opevnění zde byly odkryty například dřevěné cesty, domy a pozůstatky řemeslnické činnosti,“ konstatuje archeolog Jan Havrda.

Foto praha.eu

Štítky Praha, historie, archeolog, Malá Strana, Malostranské náměstí, Národní památkový ústav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Co skrývá Malostranské náměstí? Podle archeologů nejstarší počátky Prahy  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.