Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Čína zbrojí a svět fandí

Čína na začátku roku 2018 „vyzbrojila“ lopatami na 60 tisíc vojáků, kteří mají za úkol vysadit stromy na území o rozloze přesahující velikost České republiky. Důvod? Znečištění na všech frontách...

Čína se dlouhodobě potýká se znečištěním ovzduší, které se rozhodla řešit výsadbou stromů na území o minimální velikosti 84 tisíc km2. Do konce roku 2018 tak chce čínská vláda nechat za pomoci speciálně vyhrazených vojáků a policejních složek zazelenit území, které by se dalo srovnat s velikostí Rakouska nebo České republiky. Dlouhodobým cílem Číny je dle deníku China Daily zvýšit procento lesního pokrytí v zemi z 21 procent na 23 procent do roku 2020. Dle šéfa Čínské státní správy lesního hospodářství, Zhanga Jianlonga, Čína hodlá dosáhnout 26ti procent lesního pokryvu do roku 2035. Většina stromů pak má být vysazena v provincii Hebei, která obklopuje Peking.

Sázení stromů v oblastech kolem hustě zalidněných měst je snahou zmírnit dopady extrémního znečištění ovzduší, které dle studie expertů z Nanjingské univerzity bylo v roce 2016 zodpovědné za třetinu úmrtí v zemi. Čína je od roku 2015 největším producentem CO2 na světě s 28 procentním podílem na celosvětových emisích, což dlouhodobě vede ke značnému zatížení životního prostředí a zhoršení kvality ovzduší především v hustě obydlených oblastech Číny.

Nicméně čínská vláda od roku 2015 změnila postoj při řešení klimatických změn a po podepsání Pařížské dohody týkající se boje s globálním oteplováním se Čína zavázala ke snižování produkce emisí a přechodu na obnovitelné zdroje energie. Především solární a větrná energie zaznamenala v Číně rapidní nárůst a země se zároveň stává lídrem ve výrobě zelených technologií. O Číně se tak společně s EU začíná mluvit jako o světových vůdcích v boji se změnou životního prostředí a to v době, kdy Trump dělá přesný opak. Čína, která je historicky závislá na uhlí, je v současné době na dobré cestě k dosažení svých plánů počítajících se snížením skleníkových emisí o 40 až 45 procent do roku 2020.

Výsadba stromů je z hlediska ochrany životního prostředí jedním z pozitivních kroků ke zlepšení ovzduší a životních podmínek pro obyvatele. Kritické hlasy však poukazují na problémy místních farmářů, kteří kvůli výsadbě stromů ztratili svá pole a možnost obživy. Mnoho farmářů v oblasti Hebei v současnosti dostává od státu 15 dolarů denně za pomoc se sázením lesa, zároveň však ztrácí svá pole a obnovu lesa si nepřejí. V rozhovoru pro The World Post místní farmář Tiam Datuan říká; „Samozřejmě, že farmaření je lepší. Tato půda bývala moje.“ Pole se těmto lidem již nevrátí, nicméně do regionu se vrátí diverzita a zvířata, která z oblasti kvůli odlesňování v minulosti rapidně mizela.

Čínský prezident Xi Jinping na Pařížském summitu řekl; "Pouze pozorováním zákonů přírody se může lidstvo vyhnout nákladným chybám při jejím vykořisťování. Jakákoliv újma, kterou způsobíme přírodě, se nakonec vrátí jako strašák. To je realita, které musíme čelit." Zbrojení vojáků lopatami k sázení stromů je dalším krokem ve snaze zmírnit dopady strašáka v podobě neúnosného znečištění, kterému Čína a její obyvatelé denně čelí.

Autoři | Foto China Photos/Getty Images

Štítky Čína, životní prostřední, ovzduší, stromy, vojáci, policie, armáda, strom, Česko, vzduch, znečištění, vláda Čínské lidové republiky, Rakousko, Che-pej, Donald Trump, Evropská unie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čína zbrojí a svět fandí  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.