Počasí dnes20 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Krčál svou rezignací zvolil podle Babiše jediné možné řešení

Rezignace ministra práce a sociálních věcí Petra Krčála (ČSSD) byla jediným možným řešením situace kolem podezření z plagiátorství v Krčálově bakalářské práci. České televizi to řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Výběr nástupce nechává na sociální demokracii. V případě Jany Maláčové (ČSSD), kterou mu navrhuje šéf ČSSD Jan Hamáček, označil za pozitivní její studium v zahraničí.

"Výběr nástupce nechám na ČSSD. Pokud na MPSV přijde paní Maláčová, její studium v zahraničí bude určitě ve vládě plus," uvedl Babiš. Dosavadní šéfka odboru rodinné politiky ministerstva Maláčová získala magisterské tituly v oboru politologie na Univerzitě Johanna Wolfganga Goetha ve Frankfurtu nad Mohanem a oboru politická ekonomie Evropy na Londýnské ekonomické škole.

Bakalářskou práci na téma Mládež a volný čas Krčál obhajoval v květnu 2007 na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně. Specializovaný program v práci nalezl podobnosti ve 14 procentech textu, napsal Seznam. Odhalené pasáže se týkaly zejména neocitovaných odstavců z odborných knih, které tak autor v práci nepřímo vydával za svoje vlastní formulace. Podobných, téměř shodných či zcela shodných pasáží je v Krčálově bakalářské práci ve skutečnosti mnohonásobně více, uvedl server.

„Na práci jsem strávil mnoho času, ale uznávám, že v obsahu mohlo dojít k pochybení. Za standardní politické situace bych pochybení nepovažoval za zásadní. Nechci být ale zátěží, jak pro vládu, tak pro sociální demokracii. Nechci, aby situace zatěžovala moji rodinu a moje zdraví. Prodělal jsem těžké onkologické onemocnění. Ze všech těchto důvodů jsem předsedovi nabídl rezignaci a později podám i demisi člena vlády,“ řekl dnes Krčál.

Na jeho pozici předseda sociální demokracie Jan Hamáček navrhl Janu Maláčovou, ředitelku odboru rodinné politiky a politiky stárnutí. „Chtěl bych poděkovat za jeho nelehké rozhodnutí a práci. Rozhodnutí respektuji a přijímám. Do funkce navrhnu paní Janu Maláčovou,“ uzavřel Jan Hamáček

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky Petr Krčál, Jan Hamáček, diplomová práce, plagiát, rezignace, Andrej Babiš, ČSSD, Jana Maláčová, ANO 2011, Česká televize, politika, vláda, Johann Wolfgang von Goethe

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krčál svou rezignací zvolil podle Babiše jediné možné řešení  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.