Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 13. května 2024  |  Svátek má Servác
Bez reklam

Stovky lidí u Sněmovny demonstrují proti vládě s komunisty

Proti vládě s komunisty demonstruje na pražském Malostranském náměstí několik set lidí. K protestu se sešly nedaleko Sněmovny, kde poslanci jednají o vyslovení důvěry druhému kabinetu Andreje Babiše (ANO). Na náměstí plánují zůstat i přes občasný déšť do skončení dnešního jednání dolní komory.

Řečníci, kteří na demonstraci vystupují, se vyslovují nejen proti vládní spolupráci s komunistickou stranou, ale i proti předsedovi vlády Babišovi nebo prezidentovi Miloši Zemanovi. Vadí jim, že poprvé od roku 1989 má vzniknout vláda založená na podpoře komunistů. Poukazují na minulost komunistické strany, od které se podle nich KSČM dostatečně nedistancovala. Mluví také o tom, že Babiš byl evidován ve svazcích Státní bezpečnosti.

Demonstrace začala kolem 13:00, z původních desítek lidí se postupně dav rozšířil na několik set protestujících. Kromě organizátorů před nimi vystoupilo i několik představitelů opozičních stran. Promluvili například předsedové poslaneckých klubů TOP 09 a STAN Miroslav Kalousek a Jan Farský nebo poslankyně ODS Miroslava Němcová. Mezi demonstranty vlály také vlajky Pirátské strany nebo Mladých socialistů.

Lidé si s sebou přinesli píšťalky, české vlajky a transparenty. Na náměstí rozmístili také fotografie lidí, které komunistický režim popravil. Skandují například "Nechceme komouše", hesla vyzývající Babiše k odstoupení nebo vyzývají jednotlivé poslance, aby pro důvěru vládě nehlasovali. Na demonstraci promluvil například písničkář Ziggy Horváth. Akci pod názvem Neztrácíme naději! pořádá aktivistická skupina AUVA.

Poslanci dnes rozhodují, zda menšinové vládě hnutí ANO a ČSSD vysloví důvěru. Podle očekávání by se tak mělo stát díky hlasům KSČM.

Autoři | Foto Facebook/Neztrácíme naději!

Štítky demonstrace, Senát, vláda, Andrej Babiš, KSČM, komunismus, důvěra, ANO 2011, Miloš Zeman, Státní bezpečnost, Miroslav Kalousek, Jan Farský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stovky lidí u Sněmovny demonstrují proti vládě s komunisty  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.