Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Do Thajska míří dva čeští hasiči kvůli záchraně dětí z jeskyně

Ministr vnitra Jan Hamáček rozhodl, že do Thajska dnes odletí dva čeští hasiči, aby na místě prověřili možnosti, jak by Česká republika mohla pomoci při záchraně mladých thajských fotbalistů a jejich trenéra, kteří zůstali uvězněni v zatopené jeskyni na severu země. Pomoc thajským úřadům v minulých dnech nabídl premiér Andrej Babiš.

Dva zkušení hasiči, které po dohodě s ministrem vnitra vybral generální ředitel Hasičského záchranného sboru Drahoslav Ryba, odletěli dnes v odpoledních hodinách linkou z Vídně nejdřív do Bangkoku a dále na sever Thajska do provincie Čiang Rai.

Jedním z hasičů je Petr Vodička, který má zkušenosti ze zahraničních misí, působil například v Íránu po zemětřesení v roce 2003, ve stejném roce pomáhal v Alžíru, o dva roky později byl v Pákistánu. S Trauma týmem ČR se účastnil i mise v Nepálu, kam byl v roce 2015 vyslán po ničivém zemětřesení.  Společně s ním odcestoval do Thajska také David Kareš, který má zkušenosti z mnoha velmi nestandardních zásahů. Bylo to například při zásahu u vyproštění české lodi v Drážďanech, odstranění spadlé Trojské lávky v Praze, při sesuvech půdy v Bulharech a v neposlední řadě při zásahu po výbuších v muničních skladech ve Vrběticích.

„Na místě budou ve spolupráci s českou ambasádou a po dohodě s thajskými úřady prověřovat, jaký typ pomoci, včetně možného zapůjčení čerpadel, by ČR mohla poskytnout thajským záchranným složkám při vyprošťování 12 chlapců a jejich trenéra ze zatopené jeskyně Tham Luang tak, aby záchranná operace byla co nejúčinnější,“ shrnula mluvčí hasičů Nicole Zaoralová. Česká republika v minulých dnech rovněž nabídla thajské straně pomoc českých potápěčů, kteří jsou okamžitě schopni vyrazit na místo, bude-li o ně zájem.

Foto HZSČR

Štítky Thajsko, pomoc, voda, jeskyně, Sigma, Andrej Babiš, hasiči, Česko, Jan Hamáček, Drahoslav Ryba, Petr Vodička, Hasičský záchranný sbor, Vídeň, Bangkok

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Thajska míří dva čeští hasiči kvůli záchraně dětí z jeskyně  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.