Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Soud vyhověl žalobci, v kauze nelegálního lihu zvýšil tresty

Olomoucký vrchní soud dnes zvýšil tresty šesti ze sedmi obžalovaných v kauze odběratelů a distributorů nelegálního lihu podnikatele Radka Březiny, kteří byli spjati s Likérkou Drak. Z deseti na 11 let zvýšil soud trest jednateli distribuční firmy Verdana Robertu Sedlaříkovi, o 1,5 roku na 9,5 roku zvýšil trest tehdejšímu jednateli další distribuční firmy Dominikovi Nagymu. Majiteli likérky Pavlu Čanigovi soud potvrdil 11,5 roku, žalobce dnes stáhl odvolání v jeho neprospěch. Důvodem je Čanigova spolupráce při odkrývání této trestné činnosti.

V kauze odběratelů a distributorů nelegálního lihu pocházejícího od podnikatele Radka Březiny vzal žalobce zpět odvolání v neprospěch majitele Likérky Drak Pavla Čanigy. Důvodem je Čanigova spolupráce při odkrývání této trestné činnosti. Čanigovi krajský soud uložil 11,5 roku vězení, vyšší trest mu tak již dnes u olomouckého vrchního soudu nehrozí. Naopak u zbývajících šesti obžalovaných včetně bývalého jednatele distribuční firmy Verdana Roberta Sedlaříka trvá státní zástupce na přísnějších trestech. Žalobci v této větvi Březinových odběratelů vyčíslili dosud největší množství odebraného lihu i škodu způsobenou státu, která činí 1,29 miliardy korun.

Žalobce Robert Henzel dnes uvedl, že nechává na zvážení soudu i případné zmírnění trestu. "Důvodem je nová skutečnost, kdy obžalovaný Čaniga začal spolupracovat s orgány v trestném řízení," uvedl státní zástupce. Zvážena by tak měla být v jeho prospěch polehčující okolnost. Na spolupráci Čanigy upozornila také obhajoba. "Podaná vysvětlení významnou měrou přispívají k objasnění dalších osob. Ve větší míře přispěl k objasnění trestné činnosti, a to zejména vzhledem k tomu, jakého profitu obžalovaní dosahovali," uvedla obhájkyně.

Čaniga se k obchodům s nelegálním lihem přiznal již v říjnu 2015, když před olomouckým krajským soudem vypovídal v roli svědka v kauze lihové mafie v čele s Radkem Březinou. Popřel však, že by byl součástí organizované skupiny a odmítl také údaje o množství lihu.

Případ úzce souvisí s takzvanou lihovou mafií, kterou vedl Radek Březina. Toho již vrchní soud pravomocně potrestal za daňový únik 5,6 miliardy korun 13 lety vězení. Alkohol z jeho nezdaněného lihu podle obžaloby vyráběl bývalý jednatel a majitel Likérky Drak Pavel Čaniga; likérku přitom fakticky vlastnil a ovládal Březina. O distribuci se starali někdejší jednatelé a majitelé distribučních firem Nápoje Cyrano Dominik Nagy a Robert Sedlařík z firmy Verdana, uvedla obžaloba. Podle žalobce se v likérce v letech 2003 až 2012 zpracovalo nejméně pět milionů litrů nezdaněného lihu. Škoda způsobená státu byla 1,29 miliardy korun.

Spolupráci při odkrývání trestné činnosti zohlednili žalobci i v případu samotné lihové mafie, když Březinova bratra Tomáše označili za spolupracujícího obviněného. Krajský soud mu uložil nejprve čtyři roky, vrchní soud mu trest zvýšil na šest let. Na podnět žalobců podal stížnost pro porušení zákona v jeho prospěch ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). Nejvyšší soud mu v úterý snížil šestiletý trest na 3,5 roku vězení.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky metanol, alkohol, soud, kriminalita, Březina, věznice, mafie, Březiny, Robert Pelikán, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud vyhověl žalobci, v kauze nelegálního lihu zvýšil tresty  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.