Počasí dnes23 °C, zítra22 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Zeman považuje za chybu, že citoval článek, který nelze najít

Prezident Miloš Zeman považuje za chybu, že citoval článek novináře Ferdinanda Peroutky, který se nemůže najít. U jiných Peroutkových článků by podle něj problém nevznikl. Jako příklad uvedl článek "Češi, Němci a židé", který je podle Zemana "odporně antisemitský". Podle Zemana byl Peroutka bezesporu velký novinář, který ale v určité fázi podlehl nacistické ideologii. "To je dokázáno právě jeho články jak z druhé republiky, tak z protektorátu," uvedl dnes Zeman na Žofínském fóru.

"Udělal jsem chybu, když jsem zpaměti citoval článek, který se teď nemůže najít. Mimochodem ten článek byl docela nevinný. Hitler je gentleman, a proto dodrží to, co slíbil. Ve skutečnosti, jak známo, nic nedodržel, ale to se tehdy, v době publikace tohoto článku, nevědělo," řekl dnes Zeman. Problém by podle Zemana nevznikl, kdyby citoval jiné Peroutkovy články, jako příklady uvedl "Dynamický život" nebo "Češi, Němci a židé". Článek "Dynamický život" považuje Zeman za oslavu Adolfa Hitlera za protektorátu.

Peroutkova vnučka Terezie Kaslová se kvůli Zemanovým dřívějším výrokům o novináři soudí. Justice jí v září 2016 přiznala nárok na omluvu za to, že prezident označil jejího děda za autora článku "Hitler je gentleman". Hrad se ve stanovené sedmidenní lhůtě od právní moci rozsudku neomluvil, a Kaslová proto na prezidentskou kancelář podala návrh na exekuci formou ukládání pokut. Nejvyšší soud ale v říjnu 2016 odložil vykonatelnost pravomocného rozhodnutí, dokud sám nevyřeší obě podaná dovolání. K exekuci tedy nedošlo.

Zeman dnes uvedl, že ho soud první instance rozsudkem soudce Tomáše Novosada "naprosto uspokojil". Šlo o odvolací soud, který v září 2016 Kanceláři prezidenta republiky přikázal, aby se vnučce omluvila.

Nejvyšší soud vrátil spor o omluvu za Zemanovy výroky Obvodnímu soudu pro Prahu 1 k novému projednání, řekla v úterý Kaslová. Soud výsledek zatím nezveřejnil. Podle právníka Kaslové Františka Vyskočila dospěl Nejvyšší soud k závěru, že žaloba měla být vedena podle jiného zákona. Českou republiku neměla zastupovat Kancelář prezidenta republiky (KPR), ale nejspíš jedno z ministerstev. Podle Vyskočila soud zároveň odmítl argument KPR, že prezident není odpovědný za své výroky. Odpovědný je a odpovědnost podle NS nese Česká republika, řekl Vyskočil. Kaslová řekla, že je na další kolo soudního sporu připravena.

Autoři | Foto hrad.cz

Štítky Miloš Zeman, článek, Ferdinand Peroutka, Adolf Hitler, Druhá republika, Terezie Kaslová, Kancelář prezidenta republiky, Nejvyšší soud České republiky, Česko, Obvodní soud pro Prahu 1

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zeman považuje za chybu, že citoval článek, který nelze najít  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.