Počasí dnes23 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 23. května 2024  |  Svátek má Vladimír
Bez reklam

Harmonogram jednání mezi ANO a KSČM vznikne až příští týden

Programová jednání mezi hnutím ANO a komunisty, která se mají rozjet během příštího týdne, zatím nemají přesný harmonogram ani tematické rozdělení.

Na základě jednání expertních skupin komunisté rozhodnou, zda budou tolerovat kabinet, jehož složením prezident Miloš Zeman pověřil premiéra v demisi a šéfa ANO Andreje Babiše. KSČM se na termínech a tématech s místopředsedou ANO a ministrem životního prostředí Richardem Brabcem domluví počátkem týdne.

Předseda KSČM Vojtěch Filip ve čtvrtek uvedl, že v úterý se odehraje schůzka, na které zástupci obou stran proberou postoje k parametrům obecného referenda, o jehož zavedení usiluje KSČM. Filip dál vyjmenoval, že po programové stránce je pro KSČM důležitý také plán růstu minimální mzdy a důchodů, sociální dávky, ochrana nerostného bohatství a vody a převzetí vodních zdrojů do veřejných rukou.

Komunisté hovoří ve vztahu k Babišově druhé vládě o možné toleranci. Vládní spolupráci za určitých podmínek nevylučuje ČSSD, ANO ale jednání se sociálními demokraty zastavilo a čeká, koho postaví do čela strany sjezd v polovině února.

Komunisté vyjednávání pozastavili v uplynulém týdnu kvůli vyjasnění pozic stran k budoucnosti těžby lithia v Česku. Komunisty rozhořčilo vyjádření ministra průmyslu a obchodu Tomáše Hünera (za ANO) o chystaném dodatku k memorandu, které uzavřel Hünerův předchůdce s australskými těžaři.

Babiš pak Hünera kritizoval za špatnou komunikaci ohledně memoranda a s odvoláním na usnesení Sněmovny prohlásil, že dokument není platný. Stejnou argumentaci používají komunisté.

Autoři

Štítky Ano, KSČM, vláda, jednání, Andrej Babiš, premiér, ANO 2011, komunismus, Vojtěch Filip, Miloš Zeman, ČSSD, Richard Brabec, Tomáš Hüner, Poslanecká sněmovna ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Harmonogram jednání mezi ANO a KSČM vznikne až příští týden  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.